fbpx

Húsz év pangás után talpra állhat a sertéságazat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 november 15.

Miközben a hazai sertéstermelés még mindig küszködik a kibontakozással, a német után a francia sertéságazat is kezd magára találni.

Javul a magyar export

Impozáns mértékben nőtt a magyar élősertés-kivitel, de ez még mindig nagyon kevés a behozatalhoz képest. A KSH friss adatai szerint hazánk exportja e területen bő 27%-kal 19 ezer tonnára nőtt az idei év első felében a tavalyihoz mérten. Az élősertés-behozatal nem nőtt ekkorát, de összmennyiségben még mindig bőven a kétszerese a külföldön értékesítettnek: szűk 3%-kal nőtt az import, de majdnem eléri a 42 ezer tonnát. Ugyanakkor mind mennyiségében, mind értékében pozitív szaldós a sertéshús külkereskedelme. Az export-sertéshúsmennyiség bő 17%-kal, (97 ezer tonna), az értéke több mint 15%-kal nőtt. Közben nőtt a sertéshúsimport volumene is, majdnem 8%-kal (87,7 ezer tonna), értéke 10,4%-kal. Jó hír, hogy nőtt a sertésvágások száma: a nyár közepéig a hazai vágóhidakon 2,3 millió sertést vágtak, ami 151 ezerrel (7%-kal) több a tavalyi azonos időszak eredményénél.

sertés malac
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Lábadozik a német szektor

Az éledezés jeleit mutatja a német és a francia sertéságazat is. Mint nemrég megírtuk, a német sertésszektorban 8 év után először tapasztalható enyhe növekedés a levágott sertések számában. Idén júliusig 22 millió sertést vágtak az EU második legnagyobb sertéstermelőiként, ami haloványan bár, de végre növekedést mutat. A 0,4%-os emelkedés bő 78 ezer állattal több, mint az előző év azonos időszakában – jelentette a Destatis szövetségi statisztikai hivatal. A növekedés a 2023-ban levágott sertések számának 6,9%-os csökkenése után következett be. Ezek a vágási adatok 2,1 millió tonna sertéshúst eredményeztek, ami 22 400 tonnával, 1,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A termelési adatok hosszan tartó csökkenése után 2016 óta ez az első alkalom, hogy Németországban a sertéshústermelés egyik évről a másikra nőtt.

Útban az önellátás felé a franciák

Még csak kis mértékben, de 20 év folyamatos hanyatlása után úgy tűnik, hogy a francia sertéságazat a fellendülés felé halad. Szeptemberben 1,9 millió sertést vágtak le, ami már csak 0,3%-kal kevesebbet, mint tavaly (Agreste). Az idei első három negyedévben a vágási adatok valamivel több mint 16,4 millió állatot tettek ki, ami mindössze 0,2%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A tavalyi egyébként a sertések számát illetően is kedvezőtlen volt. A 2003-2023 közötti időszakban a francia sertéstermelés átlagosan évi 0,8%-kal csökkent, de pozitív fejlemény, hogy az átlagos hasított tömeg 6 kilóval nőtt, a 20 évvel ezelőtti 88 kilogrammról tavaly 94 kilogrammra. Ennek oka a hosszabb hizlalási időszak és az új állattartási technikák kifejlesztése (a nehezebb sertések kompenzálják az állatok számában az elmúlt 20 évben bekövetkezett csökkenés felét). Viszont a francia sertéshúsimport még nem lábadozik: idén a kivitel továbbra is csökken. Igaz, közben csökkent az önellátáshoz szükséges szinttől való távolság, sőt, a 44,5 ezer tonnás kivitellel szemben más csak 47 ezer tonnás behozatal áll. Ez azért is fontos a franciáknak, mert öntudatos, nacionalista mentalitásuk miatt a hazai termékeket preferálnák vásárláskor.