A pálinka a magyar agrárium egyik legismertebb terméke, de nem mindenki forgalmazhatja. A jogszabályok pontosan meghatározzák, ki és milyen módon állíthat elő és értékesíthet párlatot.
Otthon csak saját részre, bérbe csak feltételekkel!
A magánszemélyek számára lehetőség van saját fogyasztásra történő pálinkafőzésre, azonban a jogszabályok tiltják annak kereskedelmi értékesítését. Az így készült párlat kizárólag a készítő, családtagjai vagy vendégei számára fogyasztható. Mivel az otthoni főzés nem generál adóbevételt, az állam szigorúan ellenőrzi és korlátozza ezt a tevékenységet.
A gyümölcstermesztők számára alternatívát jelenthet a bérfőzés, amely során egy hivatalosan működő főzdében készíttetik el a párlatot saját termésükből. Ebben az esetben az elkészült pálinka továbbra is csak saját fogyasztásra használható, az értékesítés szigorú szabályokhoz kötött. Az egyik lehetőség az adóraktáron keresztüli értékesítés, amely azonban bonyolult adminisztrációt igényel.
És hogy adhatok el pálinkát, párlatot?
Ha valaki a bérfőzetett párlatot adna el, kistermelőként kell regisztrálnia magát, és jövedéki adót kell fizetnie. A forgalmazásra kizárólag palackozott, zárjeggyel ellátott formában van lehetőség
– a saját gazdaság területén vendéglátásként vagy szálláshely-szolgáltatásként,
– vagy maximum 40 km-es körzetben, piacokon és vásárokon.
Nagyon fontos, hogy őstermelői pálinka nem létezik! Ezt sokan nem tudják. A bérfőzetők által készített ital legfeljebb „párlat” megnevezéssel kerülhet forgalomba, de ehhez is számos jogi feltételnek kell megfelelni. A jövedéki szabályok pontos betartása elengedhetetlen a pálinkafőzésnél, érdemes böngészni a NAV iránymutatásait!