fbpx

Fordulat a vágóhidakon, több marha-, kevesebb baromfivágás

Írta: Kohout Zoltán - 2025 június 08.

A 2025 első negyedévében a hazai vágóhidak közel 119 ezer tonna sertéshúst és több mint 128 ezer tonna baromfihúst termeltek. Az állatvágás darabszámát tekintve 26%-os növekedés volt megfigyelhető szarvasmarhában, 4,9%-kal több sertést vágtak, míg a baromfi vágása 4,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Több szarvasmarha és sertés

A szarvasmarhák vágása jelentős növekedést mutatott 2025 első negyedévében, különösen a gyenge tavalyi évhez képest. Ebben vélhetően a fenyegető száj- és körömfájás fertőzés is szerepet játszott: 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le, ami 26%-os emelkedést jelent. A levágott állatok élősúlya összesen 12,3 ezer tonna, míg a hasított súly 6,6 ezer tonna volt. Az export és import adatok alapján Magyarország jelentős élő szarvasmarha-kivitelt végzett, de az export és import volumene is csökkent az előző évhez képest – írja az Agrárközgazdasági Intézet.

A sertésvágás terén 2025 első negyedévében 1,217 millió sertést vágtak le, ami 4,9%-os növekedést jelent. Az élősúly és a hasított súly is 7%-kal meghaladta az előző évi adatokat. Az anyakocák vágása jelentős emelkedést mutatott, míg az élő sertés kivitelének volumene csökkent. Az export és import terén is visszaesést figyeltek meg.

sertés vágóhíd
Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre

Kevesebb baromfi- és juhvágás

A juhállomány és a vágás terén csökkenés volt tapasztalható. 6,9 ezer juhot vágtak le, ami 30%-os csökkenést jelent. Az anyajuhok száma is jelentősen csökkent, és az állomány 846,8 ezer darabra csökkent a tavalyi évhez képest.

A baromfivágás terén a csirkevágás 5,5%-os növekedést mutatott, míg a kacsavágás 57,6%-os csökkenést, a libavágás pedig 19,5%-os csökkenést hozott. A pulykavágás viszont 9,3%-kal emelkedett. A csirke tette ki a baromfi vágásának 83%-át, míg a kacsa és a pulyka aránya csökkent.

▼Hirdetés

▼Hirdetés