A 2025 első negyedévében a hazai vágóhidak közel 119 ezer tonna sertéshúst és több mint 128 ezer tonna baromfihúst termeltek. Az állatvágás darabszámát tekintve 26%-os növekedés volt megfigyelhető szarvasmarhában, 4,9%-kal több sertést vágtak, míg a baromfi vágása 4,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
Több szarvasmarha és sertés
A szarvasmarhák vágása jelentős növekedést mutatott 2025 első negyedévében, különösen a gyenge tavalyi évhez képest. Ebben vélhetően a fenyegető száj- és körömfájás fertőzés is szerepet játszott: 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le, ami 26%-os emelkedést jelent. A levágott állatok élősúlya összesen 12,3 ezer tonna, míg a hasított súly 6,6 ezer tonna volt. Az export és import adatok alapján Magyarország jelentős élő szarvasmarha-kivitelt végzett, de az export és import volumene is csökkent az előző évhez képest – írja az Agrárközgazdasági Intézet.
A sertésvágás terén 2025 első negyedévében 1,217 millió sertést vágtak le, ami 4,9%-os növekedést jelent. Az élősúly és a hasított súly is 7%-kal meghaladta az előző évi adatokat. Az anyakocák vágása jelentős emelkedést mutatott, míg az élő sertés kivitelének volumene csökkent. Az export és import terén is visszaesést figyeltek meg.
Kevesebb baromfi- és juhvágás
A juhállomány és a vágás terén csökkenés volt tapasztalható. 6,9 ezer juhot vágtak le, ami 30%-os csökkenést jelent. Az anyajuhok száma is jelentősen csökkent, és az állomány 846,8 ezer darabra csökkent a tavalyi évhez képest.
A baromfivágás terén a csirkevágás 5,5%-os növekedést mutatott, míg a kacsavágás 57,6%-os csökkenést, a libavágás pedig 19,5%-os csökkenést hozott. A pulykavágás viszont 9,3%-kal emelkedett. A csirke tette ki a baromfi vágásának 83%-át, míg a kacsa és a pulyka aránya csökkent.