fbpx

Amazone: pillantás a jövőbe

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 28.

Még több precízió innovációval – nagyszabású bemutató, magyar vonatkozásokkal

Még több pontosság, még nagyobb hatékonyság és munkakényelem – lényegében ezekkel a szavakkal foglalható össze az a nagyszabású, gyárlátogatással egybekötött szakmai sajtóbemutató, amit az Amazone és Grimme rendeztek Németországban szeptember elején. Ami pedig e célkitűzések mögött motiválja az Amazone-t, az a változó költségeknek kitett gazdaságok stabilitásának erősítése, a környezetvédelem és a költséghatékonyság előmozdítása innovatív eszközök és technológiák bevezetésével. A hannoveri AGRITECHNICA előtt az Amazone és a Grimme Brémában mutatta be újdonságait.

Kockázatok ellen innovációt!

Ma több kockázat és bizonytalanság fenyegeti a mezőgazdasági termelőket – kertészeteket és szántóföldi növénytermesztőket -, mint korábban: akár a gazdasági, akár az időjárási szeszélyekre gondolunk. A lehető legjobb válasz e kihívásokra a termelés növelése, s mellette a hatékonyság – ez utóbbi takarékosabbá, jövedelmezőbbé teszi a munkát, és a talaj, a környezet óvását is biztosítja.

E célkitűzések jegyében, a nagyobb pontosság, a változó költségek csökkentése, a környezetvédelem és a termés minőségi javítása és mennyiségi növelése érdekében fejlesztette az ágazatban jelentős novemberi hannoveri szakvásáron bemutatandó újdonságait – mondta a brémai sajtóbemutatón Christian Dreyer, az Amazone társ-ügyvezetője.


Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Pontosabb permetezés

A német vállalat egyik újdonsága magyar szemmel is rendkívül izgalmas. Miután az agrárium egyik legköltségesebb és a környezetet leginkább terhelő szegmense a permetezés, ezért itt a pontosság és a hatékonyság döntő jelentőségű. Az Amazone két, a keretvezérlést stabilizáló technológiát dolgozott ki a takarékos, de elégséges szerkijuttatás biztosítására. Az új, aktív ContourControl hat ultrahangos érzékelő révén folyamatosan megtartja a kezelendő felülettől való távolságot úgy, hogy lejtő-emelkedő, talajegyenetlenség esetén akár negatív irányban is nagyon gyorsan kompenzál. Így jelentősen csökken az alul- vagy túladagolás, és a menetsebesség – akár 40%-kal – is fokozható, és egyenletesen tartható. A rendszert kiegészíti a SwingStop technológia, amely a horizontális keret-elmozdulásokat ellensúlyozza, így véd a túlzott vagy elégtelen permetszer-kijuttatástól. Míg tehát a ContourControl nagyon jó és stabil függőleges magasság-szinttartást biztosít, a SwingStop két, ellentétes irányban munkát kifejtő hidraulikus munkahengerrel optimalizálja a vízszintes mozgás esetleges kilengéseit, különösen a szélesebb keretek alkalmazásakor.

Kíméletesen is erős eke

Szintén van hazai vonatkozása az – idén tavasszal végrehajtott, a korábban Magyarországon is gyártó Vogel&Noot Amazone általi megvásárlása kapcsán – a korábban önálló vállalatként működő Vogel&-Noot-ekék új palettája bemutatásának. Brémában bejelentették, hogy a termékkör új változatai várhatóak – ezek közül a félig függesztett Hektort is láthattuk. Az erőteljes, 6-8 fejes változatokban, 82 centi gerendelymagas és 100 centis ekefejtávolsággal szerelt, ezáltal nagy átömlési keresztmetszetű új ekék forgásszélessége 36-48 centisre állítható. Fél méter(!) széles kerekei révén alkalmazásának további előnye, hogy mérsékelhető a talajtömörödés. Kovács Tamás, az Amazone magyar leányvállalata ügyvezetője szerint a Vogen&Noot megvételével az ekék széles palettája tovább bővül majd a nagyobb kivitelek irányában is, és a fejlesztés nemcsak a függesztett változatoknál folyamatos.

Tarlóhántás és magágykészítés egy menetben?!

Hiánypótló fejlesztésként jelent meg az Amazone kínálatában az impozáns Ceus 2TX kultivátor. A 4-7 méter munkaszélességű eszközök szintén abba a célkitűzésbe illeszkednek, amelynek célja a költségcsökkentő és talajkímélő technológiák bevezetése, hiszen a Ceus egy menetben végzi el a tarlóhántást és a magágykészítést – így jelentős időt (és költséget) takarít meg, ami különösen az őszi esők érkezését megelőző, a vetés előtti szűk időszakban jelent előnyt. A nagy mennyiségű szármaradványt is magabiztosan 5-15 centi mélyre beforgató kultivátor rövidtárcsái a sekély mélységű talajművelést, míg a kapák 30 centis mélységben lazítják át a talajt 8-15 km/h-s menetsebesség mellett. Értelemszerűen a Ceus-t olyan gazdaságok számára javasolja az Amazone, amelyeknek bőséges mennyiségű szerves anyagot – például kukorica- vagy napraforgó után – kell beforgatniuk a talajba gabonák vetése előtt. A Ceus kifejezetten nedves körülmények között henger nélkül is működtethető – mondták el a német márka mérnökei, akik úgy tervezték a szerkezetet, hogy átvizesedett, tapadós talajon a hátsó hengersor szerepét a futómű tölti be.

Eredményes a hazai cég is

Pozitívan értékeli az idei, és derűlátó a jövő évet illetően az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetője. A magyar leányvállalat különösen a permetezők terén „hasít” évi átlag 70-80 darab értékesítésével, még úgy is, hogy a közismerten döcögős pályázati folyamatok miatt nagyon sok, jellemzően kertészeti profilú gazdaság még mindig várja folyamodványa elbírálását. – Ezt a kiesést eredményesen kompenzáltuk a Vogel&Noot-ekék növekvő forgalmazásával és más talajművelő eszközök eladásával, így idén jó, jövőre pedig markánsan kedvező évet várunk – mondta Kovács Tamás.

Kohout Zoltán

Grimme: termény- és talajkímélő technológia a burgonya- és cukorrépa-betakarításban

Szintén elébement a novemberi Agritechnika-expónak a nagymúltú családi vállalkozás, a Grimme. A cég elsőként továbbfejlesztett önjáró cukorrépa-betakarítóját, a REXOR-sorozatból származó 6, 8 és 9 soros önjáró gépét vonultatta fel, amely nagyobb teljesítményéről, a terménykárosodástól való védelem fokozását, magasabb áteresztőképességet és kíméletes kirakodást valósít meg. Láthattuk Brémában a Grimme Ventor 4150 burgonya-betakarítógépét, amely egy 15 tonnás kirakodóbunkerrel működve, 4 soros termelékenységre képes. A betakarítógép Speedtronic-rendszere automatikusan beállítja a szétválasztó eszközök sebességét, ami megkönnyíti az üzemeltetők munkáját, majd a termény útja a 15 tonnás bunkerben végződik. A hatalmas Ventor egyébként csupán 6,1 belső fordulókört igényel, bármely más traktor-kombinációtól jobban manőverezhető.

A Grimme egyébként négy új prémium szolgáltatást is kínál az önjáró burgonya- és cukorrépa-betakarítók számára, amelyek egymást kiegészítő alapokon segítik, hogy a kezelők áttekintést kapjanak a gépek működéséről, teljesítményéről.

Maradt kérdése?
Itt érdeklődhet: 30/331-5631