fbpx
476968

Miért zöldülnek a silók?

Írta: - 2017 augusztus 30.

A német Riela gyár 45. születésnapját ünnepelte 2017 június 8-án. A jeles alkalomra több, igen tekintélyes vendég is ellátogatott, köztük a helyi polgármester mellett Karl-Josef Laumann német államtitkár és Dr. Bernard Krone, a Krone gyár tulajdonosa. Karl-Heinz Knoop, a Riela vállalat tulajdonosa az orosz embargó következményeképp Afrika felé nyitó stratégiáját ecsetelte, e stratégiával kapcsolatban Dr. Bernard Krone-nal volt is egy kis nézeteltérés. Ez egy kicsit érdekesebbé tette a beszédek sablonosságát.


Knoop úr fogadja a Szegána Kft. tulajdonosait

A Riela stratégiája, hogy a terménytárolásban A-Z-ig mindent egy kézből tud biztosítani, így nem lépnek fel kompatibilitási problémák. A tervezés, gyártás, felépítés ellenőrzése és a szerviz mind egy kézből. A Riela-nál igen fontosnak tartják a piac megismerését, a megismertek alapján a piaci sajátosságok szerint alakítják ki a helyi termékpalettájukat, demonstrációs, bemutatóeszközökkel segítik a rendszer könnyebb megismerését, átláthatóságát. A megépített rendszerekhez a kezelő személyzetet pedig oktatják a helyes használatra és karbantartásra. A Riela hajlandó az adott piacnak megfelelő méretű és teljesítményű rendszereket kialakítani. Ezekre számos példát is bemutattak a helyszínen és makettek formájában. A legkisebb teljesítményű mobil rendszereket Afrikai országok részére alakították ki, míg a több 100 ezer tonnás orosz és ukrán silótelepek maketten megtekintve is grandiózusak. A cél mindig ugyan az, hatékonyan megvédeni az élelmiszer-alapanyag minőségét, mivel a Riela rendszere technológiája segít a tárolási veszteségek minimalizálásában. Erre mindenképpen érdemes áldozni, mivel a nem megfelelő technológia akár 40%-os tárolási veszteséget is okozhat.

A Riela gyárt komplett gépsort az aratás utáni műveletek elvégzéséhez, gépeket gyárt az adott gazdaság méreteit és lehetőségeit figyelembe véve a gabona tisztításához, szárításához, tárolásához, őrléséhez és keveréséhez, sőt akár meglévő telepek modernizációjában is segít.


Riela gabonaszárító és –tároló telep

Tisztítás

Levegős előtisztítók, porleválasztók, sík rostás tisztítók és hatalmas teljesítményű dobrostás tisztítók is vannak a RIELA kínálatában. Utóbbi 40-200 t/h teljesítménnyel. Előnye, hogy a nedves kukorica nem tömíti el, és a gabona esetleges felületi gombás fertőzöttségét csökkenti, mivel ledörzsöli a szemek felszínéről azt.

Tárolás

A Riela készít silókat gabonához, takarmányhoz és bio tüzelőanyaghoz, tartályokat pedig hígtrágyához és vízhez. Az acél silók lehetnek sima falúak (vetőmaghoz, nehezen folyó anyagokhoz ajánlott), hullámos oldalfalúak (akár 45.000 m3-es méretben), lehet lábakon álló, kúpos aljú vagy sík fenekű. Mindegyik acél siló lemezeire 600 g/m2 mennyiségű horgany van felvíve a silók tartóssága érdekében. Az acél silók leghamarabb korrodáló részei a tető és a legalsó gyűrűk. Ezeket az elemeket a Riela különleges solano bevonattal látja el, mely még tartósabbá teszi a külső héjat, ez a zöld bevonat teszi jól felismerhetővé a Riela silóit. A silók szellőztető és hőmérsékletmérő rendszerrel is felszerelhetőek. A be és kitároláshoz a Riela saját gyártású, különféle teljesítményű serleges felvonóit, rédlereit és szállító szalagjait építi a rendszerbe. Ezekkel a tárolóépületet egyenletes magasságban fel lehet tölteni, a maximális kihasználás érdekében, és a padlószellőztető rendszer is csak az egyenletes feltöltés esetén dolgozik megfelelően.

Szárítás

A gabona mellett mindenféle növényi termék szárítására fel vannak készülve technológiával a Riela szakemberei. A gabonaszárítók fűtése történhet hagyományosan olajjal, gázzal, de biomasszával való fűtési rendszerhez is tud a Riela technológiát adni. A gabonaszárítók oldalai lehetnek hőszigeteltek a még jobb hatékonyság érdekében. A kínálatban vannak szalagos szárítók is, melyekkel akár gyümölcsöt, gyógynövényeket, biomasszát stb. lehet szárítani. A bio tüzelőanyagot szárítás után akár pelletálni vagy brikettálni is lehet, ehhez szintén van a Riela-nál megoldás. Biogáz telepek esetében a generátor hulladékhőjével is végezhető a szárítás.

Őrlés és keverés

Komplett takarmánykészítő üzemek tervezését és gépesítését vállalják a Riela szakemberei.

Knoop úr a beszédében kiemelte, hogy a Szegána Kft-vel való együttműködésben nagyon bízik, és hogy a magyar piacon egy ilyen erős partnerrel még elterjedtebbek lesznek a Riela gabonakezelő rendszerei.

Nagy Márk

SZEGÁNA Kft.