Az élő- és félsertés áfakulcsának csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv része,a kormány célja ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megóvása, a tisztességes magyar vállalkozások megvédése a feketézőkkel szemben – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Idézik Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli, a Kossuth Rádióban tett nyilatkozatát, amellyel egyértelműsítette: „ez a mostani áfacsökkentés igazságot tesz”, mert esélyt ad a szabályokat betartó magyar gazdálkodóknak, hogy ők legyenek sikeresek. Így pedig megmaradhatnak a munkahelyek.
A szaktárca alaptalan vádaskodásnak tartja a szocialista bírálatokat, főleg olyanokét – fogalmaz a közlemény -, akik a magyar húsipart a feketegazdaság melegágyává tették.
„A volt szocialista agrárállamtitkárnak úgy látszik nem fontos a magyar munkahelyek megvédése, hanem populista kampányjelszavakat hangoztatva, épp nem a kisfogyasztók érdekeit képviseli” – tartalmazza a közlemény.
A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent elkövet a sertéságazat fellendítése, és a munkahelyek megőrzése érdekében – szögezik le.
Rámutatnak: a sertésstratégia célja, hogy az ágazatot az alapoktól rendbe tegye, és ennek egyik lépése, hogy az élő- és félsertés jelenlegi áfa-kulcsa 2014. január 1-jétől 22 százalékponttal, 5 százalékra mérséklődik.
Az intézkedés eltérő oldalról, de előnyösen érinti mind a termelőket, mind pedig a feldolgozókat – hívta fel a figyelmet a szaktárca.
A termelők esetében megszűnik az a versenyhátrány, amit az import élőállatok és félsertések áfaelőnye jelentett.
A feldolgozók likviditási helyzete is javul, hiszen az 5 százalékos áfa lényegesen kisebb finanszírozási igényt jelent a gazdálkodásban.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a közelmúltban a kormány több intézkedést is hozott a nehéz helyzetbe került magyar húsipar és az állattartók megsegítése érdekében.
Így például támogatást nyújtott a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. beszállítóinak, a Gyulai Húskombinát és a Hajdú-Bét kisemmizett gazdálkodói számára is megoldást talált a kártalanításra.
A közleményben hozzáteszik: „az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentése a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről továbbra is kiemelt cél, a munka tehát itt nem fejeződött be, hanem a sertéságazati tapasztalatok vizsgálatával folytatódik, további termékkörök és ágazatok bevonásának lehetőségét szem előtt tartva.
A szaktárca közleményében jelezte, hogy az áfacsökkentésre vonatkozó kormánydöntést a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) is üdvözölte, mivel nagy jelentőségűnek tartja feketekereskedelem és az import visszaszorítása szempontjából, valamint hogy lehetőséget teremt a versenypozíció javítására.
A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében szintén pozitívan értékelte az intézkedést.
Kapuvári József, a HDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar húsipar versenyképessége, a feketegazdaság visszaszorítása, a munkahelyek megtartása és a fogyasztás növelése szempontjából elengedhetetlen az alapvető élelmiszerek körében a húsok és hústermékek általános forgalmi adójának csökkentése.
MTI 2013. november 8.