fbpx

Új állattartó telepek Békés megyében

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 09.

Felépültek a FirstFarms Hungary Kft. új állattartó telepeinek épületei a Békés megyei Pusztaföldváron és Telekgerendáson, a munkavállalók kiválasztása is megkezdődött, miközben zajlik a technológiai kivitelezés.

Malac
A cég jelenleg Orosházán neveli a malacokat (fotó: FirstFarms)

Nyolc milliárdos beruházás, 2,5 milliárd forint állami támogatással

A beruházás eredményeként harminc új munkahelyet tud biztosítani a cég. Telekgerendáson kétezer koca férőhelyes fiaztató telep épül; Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep, valamint egy karantén istálló és koca süldő telep. A két új teleppel 4500 kocaférőhelyes vállalattá bővül a FirstFarms Hungary Kft.

Az alapkövet február végén tették le; a technológiai kivitelezés augusztusban kezdődött; október elején pedig megérkeztek az állattartáshoz kapcsolódó kivitelezők, akik az etető-itató, fűtés-hűtés és egyéb technológiai megvalósításokért felelnek. A tervezők és kivitelezők többsége helyi vállalatok.

A telepeken automatizált rendszereket telepítenek

Az épületek fűtése hőszivattyús rendszerrel történik majd, amely alapja a hígtrágyából nyert hő felhasználása, mintegy megújuló energiaforrásként. Az elektromos energiát napelemek szolgáltatják majd, a keletkezett hígtrágyát pedig szerves trágyaként, injektálós módszerrel juttatják vissza a termőföldekre.

A tervek szerint 2023 márciusára a telepek készen állnak majd az állatok fogadására, ám az első süldők majd csak májusban érkeznek. Várhatóan 2024 januárjában értékesítik az első malacokat a pusztaföldvári telepről.

Addig 25 új munkavállaló felvételét és betanítását végezik a jelenleg is működő, gádorosi és orosházi telepeken. Inszeminátorokat, fiaztató mestereket és junior fiaztatókat, illetve malacnevelőket keresnek.

A vállalat hazai tevékenysége növénytermesztéssel is bővült

Céljuk, hogy a megnövekedett állatállomány takarmányalapanyag-szükségletét jövőre már saját termeléssel fedezzék.

A FirstFarms csoport dán tulajdonban van; a vállalat 2006 decembere óta van jelen a koppenhágai tőzsdén, és megközelítőleg 2700 részvényese van. A magyar céget, amely korábban Dan-Farm Hungary Kft. néven működött- 2017-ben vásárolta meg a vállalatcsoport.

A FirstFarms 400 alkalmazottat foglalkoztat, négy országban van leányvállalata, a termelés 17 telephelyen zajlik. Szlovákiában háromezer termelő tehenük van; Szlovákiában, Csehországon és Magyarországon évente 165 ezer malacot és 100 ezer hízót tenyésztenek. Összesen 21 ezer hektáron gazdálkodnak.

A cégnek Magyarországon jelenleg a Békés megyei Gádoroson van egy fiaztató telepe 2500 koca férőhellyel, onnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják, és ott nevelik 30 kilogrammos súlyukig.

Forrás: MTI