fbpx
817760

Kell-e félni az afrikai sertéspestistől?

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 16.

Még csak vaddisznóknál, de Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis. Mekkora valójában a veszély? Mit érdemes tudni a betegségről, mik a teendők és mire számíthatunk? Aki válaszol, dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Milyen most a sertéspestishelyzet?

– Az állategészségügyi szakemberek folyamatosan vizsgálódnak, több elhullott vaddisznóban is kimutattuk már a vírust, de ezeket mind az első esethez közel, a különösen ellenőrzött területen belül találták. Mindent megtesznek, hogy „helyhez kössék” a vírust, de nem zárhatók ki további esetek.

Mi a legfontosabb tudnivaló?

– Fontos, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, csak vaddisznókat és házi sertéseket betegít meg, de komoly kárt jelent a vadásztársadalom, főként a sertéságazat számára. A vírus rendkívül ellenálló, évekig is fertőzőképes marad, és nemcsak „természetes úton” terjed, ún. ragályfogó eszközökkel, akár fertőzött hússal vagy abból készült termékkel is messzire elhurcolható. Nincs se gyógykezelés, se megelőző vakcinázás ellene.

Mit tegyenek az állattartók?

– Az állategészségügyi előírások pontos és folyamatos betartása kulcsfontosságú. Aki például a település külterületén tart sertéseket, erősítse meg a kerítést, hogy a sertések a vaddisznókkal még véletlenül se tudjanak közvetlen érintkezni, és vaddisznók által megdézsmált takarmányt se adjon a sertéseinek. (További fontos tudnivalók: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis.

Milyen tünetekre kell odafigyelni?

– A tünetek a fertőződést követően néhány (3-15) nappal alakulnak ki, és szinte mindig magas (40°C feletti) lázzal járnak; bágyadtság, étvágytalanság, gyengeség, bizonytalan mozgás, hirtelen elhullás, vérzés, bőr-elszíneződés, l hányás, véres-habos orrfolyás, hasmenés, vetélés tapasztalható. A vírus terjedése lassú, ezért nehéz a korai észlelés, ám az elhullás 100%-os lehet. Ezért fontos, hogy az állatok megbetegedését vagy váratlan elhullását azonnal jelentsék az állatorvosnak vagy a Nébih zöldszámán (06-80/263-244).

S ha a házi sertéseknél is megjelenik a betegség?

– Ha a megelőzés sikertelen, első lépésként az érintett gazdaságban minden sertést leölnek, a gazdaságban a kiürítés után szigorított fertőtlenítést végeznek, majd 3 és 10 km-es védő- és megfigyelési korlátozási övezetet jelölnek ki.

A leölt állatokért állami kártalanítás jár, de csak a szabálykövető és együttműködő gazdaságoknak. Aki például nem tesz jelentést vagy beteg állatot tart, az nem kap kártalanítást.

Ám most a legfontosabb a megelőzés, és a szabályok többsége nem igényel jelentős befektetést. Tájékozódjanak a Nébih tematikus honlapján, kérdés esetén konzultáljanak az állatorvosukkal, ha pedig a legkisebb gyanújuk is felmerül, akkor haladéktalanul jelentsék! A hatósági állatorvosok mindent megtesznek a megelőzésért, de a sikerhez az állattartók támogatása és felelős magatartása is nélkülözhetetlen.

További információ:

Nébih zöldszám: 06-80/263-244

http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis