fbpx

40 milliárdos kormányzati támogatás a borászatnak

Írta: - 2016 augusztus 10.

A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról, ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni – közölte Gál Péter sajtótájékoztatón.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni. A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik – ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.

A helyettes államtitkár bejelentette: az idei szüret megkezdődött; a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése.

40 milliárdos kormányzati támogatás a borászatnak
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Gál Péter jelezte: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett szőlős gazdák jelentkezését is várják a kárenyhítési alapba, ennek feltétele, hogy a hozamérték csökkenés mértéke elérje a 30 százalékot. A kamatmentes hitel lehetőségét a szaktárca kibővíti azokra a településekre, ahol komoly jégkár érte a szőlőt, hogy a kieső termésmennyiséget máshonnan lehessen pótolni, illetve a kieső bevétel ne okozzon jelentős működési zavart egy-egy gazdaságban. Ebben a keretben legfeljebb 50 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni.

Légli Ottó, a HNT elnöke elmondta: az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost, de ez még változhat az időjárástól függően. A mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb – tette hozzá.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Légli Ottó az MTI kérdésére elmondta: az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

Gál Péter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy az FM és a HNT közötti együttműködési megállapodás keretében a HNT elkészítette a borágazati stratégia első változatát. Ennek széleskörű társadalmi egyeztetése most zajlik.

A folyamatról Légli Ottó elmondta: a készülő stratégiát széles körű társadalmi egyeztetést követően alakítják ki, lényege, hogy az ágazatban folyó tevékenység hosszú távon jövedelmező és fenntartható legyen.

Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing koncepció az ügynökségnél.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(kormany.hu; MTI)