fbpx

Péntektől figyelje a bankszámlát – a kisebbekkel kezdik!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 14.

A támogatások 70-85 százalékos előlegét elkezdi utalni az állam – összesen 700 milliárdot folyósítanak a napokban.

 

700 milliárdos támogatás

Négy nagy támogatási jogcímcsoporton – közvetlen támogatások, Vidékfejlesztési Program pályázatai, nemzeti támogatások és piaci támogatások – keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül (a tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárdot). Idén a gazdálkodók csaknem 170 ezer egységes kérelmet nyújtottak be 5 millió hektárnyi területre, s ezekből három nagy támogatási formában fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után – jelentette be Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: az agrártámogatások előlegfizetése október 16-tól indul.

 

 

70-85 százalék megy előlegként

Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál maximum 70, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál (például agrár-környezetgazdálkodási intézkedés, ökológiai gazdálkodásra átállás támogatása) maximum 85 százalék lehet. A gazdálkodók egységes kérelmeire a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül (az előleget és az előlegfizetés lezárulta után november 1-jét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva) még 290 milliárd forintot fizetnek ki, amiből várhatóan 232,5 milliárd forint a közvetlen, 37,5 milliárd a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása. Emellett 5 milliárd forintot már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából.

 

 

Az őszi munkák érdekében is

Nagy István közölte: az előlegfizetés fő célja az őszi munkák zavartalanságának, a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása. Prioritást élvez, hogy minél több termelő részesüljön előrehozott kifizetésben, és minden érvényes jogcímen elinduljon az utalás. A területalapú támogatásokon túl egyébként egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások (például a tejelő tehenek, anyajuhok) kifizetését is megkezdik.

A MÁK egyébként az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdi, ennek érdekében 7800 levelet küldtek ki az egységes kérelmekkel kapcsolatosan pontosításért. A MÁK azt kéri, a megszólított gazdák minél gyorsabban válaszoljanak ezekre a mihamarabbi kifizetés érdekében. Emellett célszerű a kérelmeket elektronikusan beadni, mert így gyorsabb a feldolgozás, és a gazdák is gyorsabban jutnak a pénzükhöz.

Forrás: Agrárminisztérium