fbpx

Minden kezdet nehéz?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 14.

Ha a repce korai fejlődésére gondolunk, a mondás igaz, de a termesztéstechnológia elemeinek helyes használatával könnyebbé tehetjük ezt az időszakot.

 

Kártevők elleni védelem

A kelés utáni időszakban az állományt főként a kártevők veszélyeztetik. Már a vetés előtt érdemes a repceárvakelésen és a keresztesvirágú növények keverékével bevetett másodvetésű táblákon megjelenő kártevőket figyelni. Ez jelzi, hogy később a kelő repcén a földibolhák és a repcedarázs megjelenése milyen mértékben várható. A repce kelésétől pedig célszerű a kártevők betelepedését sárgatálas megfigyeléssel nyomon követni, és ha szükséges, célzott állománykezelésekkel védekezni. Ha az idő hűvösebbre fordul, a nagy repcebolha megjelenésére is számítani kell, és akár ősszel is előfordulhat a szárormányos betelepedése és tojásrakása is. Az ebből kikelő, korán megjelenő lárvák okozhatnak meglepetést a termelőknek. A talajlakó és fiatalkori kártevők elleni védelemre az idei évtől flupiradifuron hatóanyagú csávázószer is alkalmazható, de az őszi állománykezelés szerepe továbbra is jelentős marad a repcetermesztésben. Ezeknél a kezeléseknél a kártevő és a hőmérséklet határozza meg, hogy milyen hatóanyagú készítmény alkalmazása lehet eredményes.

Decis Mega: deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb időben is. Alkalmazása repcebolha, káposztabolha és repcedarázslárva elleni védekezésre a repce szik-négy leveles állapota között javasolt. A készítménnyel az őszi kezelés után még 3 tavaszi kezelés végezhető. Dózisa repcében: 0,15 l/ha, 250–400 l/ha permetlében kijuttatva.

Proteus: két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag, a tiakloprid* és a deltametrin gyári kombinációja: gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú inszekticid. A készítmény formulációja kiváló tapadást, fedettséget és esőállóságot, ezáltal fokozott hatékonyságot biztosít. A Proteus a rágó és szívó kártevők egyidejű fertőzése esetén is sikeresen alkalmazható. A védekezést a repce néhány lombleveles állapotáig ajánlott elvégezni. Ha repcedarázs is károsít a területen, a védekezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. Felhasználása 0,5–0,75 l/ha dózisban, 300–500l/ha lémennyiséggel javasolt.

 

 

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőző anyag folyamatos jelenlétét. A gomba fejlődésének kedvező körülmények között – ilyen pedig valamelyik kórokozónak könnyen akad – védekezés nélkül komoly fertőzés alakulhat ki. Az őszi káposztarepce őszi kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást, fehérszárúságot, szárpusztulást, valamint levélfoltosodást okoznak. Ezek közül a fóma lappangási ideje rendkívül hosszú, akár 4–6 hét is lehet. Amikor a tünetek már megjelennek, a védekezés kevésbé hatékony. Védekezés hiányában a fertőzött növények elpusztulnak, vagy fejlődésükben visszamaradva sínylődnek, az állomány legyengül, és megnő a kifagyás veszélye, továbbá a szklerotíniához hasonló szárfehéredéses korai érés is megjelenhet. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyakátmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

– Folicur Solo: kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5–0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában0,75–0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet.

– Tilmor: hatóanyagai (a tebukonazol és protiokonazol) hatékonyan védenek a repce Magyarországon előforduló főbb gombabetegségei ellen. Ugyanakkor a tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság-fokozó és regulátorhatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban, a repce 4–8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlémennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250–400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését, és megakadályozza a kiritkulását.

Alkalmazza a Bayer őszi repcevédelmi technológiát, ezzel repcéje jó állapotban, a kifagyás ellen védve indulhat a télbe!

 

Perényi Marianna
Bayer Crop Science

 

* A tiakloprid hatóanyagot tartalmazó rovarölő szerek felhasználása 2021. február 3-ig engedélyezett.