fbpx

A feldolgozók külföldre vitték a tejet: drágult, ami itthon maradt

Írta: - 2020 július 23.

7 százalékos exportnövekedést produkált a szektor júniusban a tavalyi időszakhoz képest.

Az Európai Bizottság júliusi előrevetítése szerint az EU tejfelvásárlásának növekedése lelassult a második negyedévben (+0,3 százalék) az előző év azonos időszakához képest, a harmadik és a negyedik negyedévben pedig már csökkenhet (mindkettőben –0,2 százalék). A kempteni árutőzsde alapján meghatározott, németországi alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát. Eszerint a zsírérték 2020 júniusában 17 százalékkal csökkent, a fehérjeérték 4 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 7 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest – összegez jelentésében a NAIK AKI.

 

 

Többet termeltünk magasabb áron

A NAIKAKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 101,19 forint/kilogramm volt 2020 júniusában, 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása a 2019. júniusinál 10 százalékkal (!) több volt. A nyerstej kiviteli ára 99,05 forint/kilogramm volt 2020 júniusában, az egy évvel korábbinál 6 százalékkal volt magasabb. Bár a kiviteli ár elmaradt a belföldi átlagártól, a nyerstej kiszállítása 4 százalékkal nőtt 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

 

Több ment ki: drágább lett, ami itthon maradt

A feldolgozók 7 százalékkal több nyerstejet exportáltak idén júniusban. A termelők és a kereskedők csak egy százalékkal növelték a kivitt mennyiséget, de ez így is 38 százalékkal volt több a feldolgozókénál. ANAIKAKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül minden tejtermék feldolgozói értékesítési ára emelkedett 3-12 százalékkal, legmeredekebben a tehéntúróé nőtt, de a 2,8 százalék zsírtartalmú, zacskós tej is 11 százalékos áremelkedést produkált. A fogyasztói árak ennél kisebb mértékben nőttek, a kereskedők nem adták tovább teljes egészében a költségnövekedésüket. A tejek 7-9 százalékkal, a trappista tömbsajt 5 százalékkal drágult.