fbpx

A hatékony permetezés az alkalmazástechnika tükrében és még sok más…5. rész

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 10.

A 4. részben a permetezőgépeken lévő szivattyúk részletes ismertetése történt meg. Ebben a részben újból az aktuális permetezési teendőkre koncentrálva a fúvókák ajánlásával foglalkozunk, és azok részbeni ismertetésével folytatjuk, a teljesség igénye nélkül. Természetesen az adott kultúráknál történő permetezési műveletekhez többféle típusú, gyártmányú fúvókát ajánlunk a figyelmükbe.

Mit (nem) hozott a tavasz?

A szántóföldi növényvédelmi szakértőnk ajánlásait egy népi mondással kezdjük: „Májusi eső aranyat ér, fekete széna, fehér kenyér”. De ebből mi valósult meg? Sajnos a kívánt csapadékmennyiség áprilisban sem érkezett meg. A talajmunkák és a vetések is jól haladtak április hónapban. Már csak a később vetendő, meleg igényes növények (pl.: cirok) vetése maradt meg, illetve az ütemezett növények, mint csemegekukorica, zöldbab, esetleg zöldborsó.

A repce kártevői közül a repcebecő ormányos és levéltetű ellen kell védekezni, a gombás megbetegedések közül az alternária okozhat gondot.

A hónap elején az őszi kalászosok gyomirtását is be kell fejezni, tovább már nem célszerű várni vele. Figyelni kell a levéltetvek felszaporodását, és a vetésfehérítő elleni védelemre is készülni kell. Amennyiben május hónap esős lesz, a gabona termése elfogadható lesz, akkor azt a gombás betegségek ellen meg kell védeni.

A kukoricában a kukoricamoly első nemzedéke ellen elképzelhető egy védekezés a hónap vége fele. A terjedést a forgatás nélküli talajművelés is segíti. A kukorica posztemergens gyomirtása okoz fejtörést a hónap közepéig. A preemergens védekezések nem mindenütt áztak meg.

A zöldségkultúrák védelme szinte ugyanolyan minden évben a folyamatos öntözés miatt. A neonikotinoidok kivonása pl.: az Actara a dinnyéből nem mindennapi fejfájást okoz a termelőknek. A Lannate és a Vydate engedélyével nem sokat érünk, mint más készítménynek a levéltetvek ellen jelenleg még nem jött ki érvényes engedélye. Ez több mint kellemetlen. A sárgarépából a linuran hatóanyag kivonása nagymértékben sújtja az e-növény termesztésével foglalkozókat. Májusban elválik, hogy a Magyarországon bevezetett uniós szabályozás mennyire válik be a talajfertőtlenítés (rovarirtós csávázása) terén.

A javasolt fúvókák szántókra

A növényvédelmi tanácsok, ajánlások után következzenek az ajánlott fúvókák ismertetése ábrák segítségével a különböző kultúrák kezelésére.

Repcevirágzás kezdete

Olyan univerzális fúvóka azonban nem létezik, amely minden alkalmazási célra és minden körülmény esetére optimális lenne. Senkinek nem jutna eszébe az, hogy a növény különböző fejlettségi állapotában mindig azonos mennyiségű műtrágyát szórjon ki. Így van ez a fúvókánál is: bizonyos fúvókák alkalmasak egy adott fejlettségi állapotban, lehet azonban, hogy a következő morfológiai állapotban már másikra van szükség. Az optimális fúvóka kiválasztása nem mindig könnyű! Ajánlásaink csak a fúvókák típusára vonatkoznak, mivel a fúvóka mérete és az üzemi nyomás a kijuttatandó mennyiségtől és a munka sebességétől függően változik.

Táblaszélen mindenképpen csekély elsodródással dolgozó fúvókákat kell használni, igazodva a mindenkori növényvédőszer alkalmazási előírásaihoz.

Következzenek ajánlásaink az Agrotop katalógusban lévő ábrák alkalmazásával és az ő engedélyük alapján. Gabonafélék esetében más gyártók fúvókáinak ajánlása a következők:

– Teejet: AIXR, Turbo TwinJet, AITTJ, XR, AI, AIC, AI3070, DGTJ;

– ALBUZ: CVI, CVI-TWIN, AVI, AVI TWIN, AXI;

– ARAG-ASJ: ATC, TFA, TFLD, TFS, CFA, SFA, CFAU, CFAT, AFC;

– HYPRO: Guardian AIR, Guardian AIR-Twin, Defy3D, FT,FC-GA, GA;

– Lechler: LU, ID, IDK, IDKT, IDTA.

E fúvókák katalógusát, ismertetését a www.farmcenter.hu oldalon találják meg. A kukoricában is hasonló a helyzet a fúvókák ajánlásával, a gombaféléknél felsoroltakból célszerű választani ahhoz, hogy a kijutatott permetlé hatékonyan, kellő penetrációt biztosítva, környezetkímélően jusson el a célfelületre.

… és kertészetekben

A szántóföldi teendők után jöjjenek a szőlő-gyümölcs ültetvényekben szükséges permetezési teendők. Itt is növényvédelmi szakértőnk hívja fel a figyelmet az aktualitásokra.

Egy hosszú szárazság után bizakodunk a csapadék kiegyenlített megérkezésében.

A tavasz teljességében a korai cseresznyefáink elkezdtek zsendülni. Szüret során arra figyeljünk, hogy a cseresznyét kocsánnyal kell szüretelni, a termőrészt ne szedjük le, mert a jövő évi termést károsíthatja. Minden gyümölcsöt szedjünk le a fáról, mert a fán maradva sok betegség, kártevő terjesztőjévé válhatnak. A termőkarosok fiatal hajtásait vissza kell csípni. Az őszibarack hajtásait szükség szerint szabályozni kell.

Kialakulhat ültetvényünkben a levélsárgulás tünete, mely ellen vaskelát- vagy vasgálic tartalmú készítményeket kell a talajba juttatni, de javaslom a lombtrágyázás hatékony elvégzését is. Előfordulhat, hogy a sárgulás tünetét a talaj magas mésztartalma idézte elő, ekkor a gyökérzet körüli talajcsere hatékony lehetőségként elvégezhető.

A meggyfák elvirágzás után, ha leszáradt virágok vannak a növényen és úgy látszik, mintha fagy érte volna őket, akkor gombás betegség érte őket. Ez a kór a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásszáradás nevű betegsége. A betegség fertőzheti a meggyet, a kajszit, a szilvát, a cseresznyét és az őszibarackot is, tehát azokat is célszerű permetezni, megelőző jelleggel. Az elmúlt években a csapadékos tavasz, kedvező feltételeket teremtett a monília gomba elszaporodásának, akkor nagyobb a veszély, amikor hűvös időben elhúzódik, vontatott a virágzás. A kórokozó általában a fákon maradt fertőzött gyümölcsmúmiákon és fás részeken telel át, majd megfelelő körülmények között megfertőzi a virágokat. E helyről behatol a fás részekbe, így a gallyak is károsodhatnak. Ezeket az elhalt részeket minél előbb le kell vágni és meg kell semmisíteni, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.

Jelentős a monília elleni védelem, ha virágzáskor hűvös, esős az idő. A meggyben a monília mellett védekeznünk kell a blumeriellás levélfoltosság és a sztigminás levéllyukacsosodás ellen. Ezek gombás betegségek, a monília elleni védekezéskor a levélbetegségek ellen is védjük a fákat.

A gyümölcsfák kedvelt gazdanövényei az amerikai fehér szövőlepkének. A hajtásvégeken telepszenek meg, a megtalált fészkeket a hajtásvéggel vágjuk le, és égessük el vagy kezeljük őket hatékony rovarölő szerrel.

A permetezési munkák elvégzésénél gép oldalról itt is nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő fúvókák kiválasztására, ennek elősegítése érdekében itt is szíves figyelmükbe ajánljuk a honlapunkon található információkat.

Bátran nyúljunk a légbeszívásos kivitelűekhez kúpos és réses szórásképpel is, hiszen ezek a hagyományos lapkás megoldásokhoz viszonyítva sokkal hatékonyabb elsodródás mentes kijuttatást és nagyobb penetrációt biztosítanak. Nagyon fontos, hogy kopott fúvókákkal ne dolgozzunk, mert a hatékonyságuk nagymértékben csökkeni fog! A fúvókák adagolási felülvizsgálata itt fokozottan fontos, mert a nagyobb nyomás, nagyobb kopással párosul.

Az ALBUZ fúvókák táblázatát mutatjuk be a következő ábrán:

Természetesen itt is figyelmükbe ajánljuk más gyártók termékeit is:

– Teejet: TXA, TXB, AITXA, AITXB;

– Hypro: FCX, HCX;

– ARAG-ASJ: HCI, HCA, HCC.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy mind a szántóföldi, mind az ültetvény-fúvókák felsorolásánál csak a típusjelet adtuk meg, ezeknél természetese több méret is rendelkezésre áll a felhasználók részére a kijuttatásra szánt lémennyiség biztosítására. Hasznos itt egy számítási segédlet bemutatása, amellyel a ventillátoros szőlő-gyümölcs permetezőgépek kijuttatási paraméterei határozhatók meg. Az összes fúvóka által kibocsátott mennyiség meghatározásához meg kell állapítani a permetezőgép munkasebességét és azt a hektáronkénti szermennyiséget, amelyet a szer gyártója a terméken feltüntetett:

Ezt a számot el kell osztani az aktív fúvókák számával, így megkapjuk a szükséges fúvókák méretét.

„A valóságnál nincs viccesebb”

– Jó napot kívánok, Farmcenter Kft.

– Olyan fúvókát szeretnék venni, ami mindenre jó és ma divatos.

– Milyen kultúrában dolgozna vele?

– Hááát, mindenből van egy kicsi.

– Mégis szántóföld vagy ültetvény?

– Ez is van, meg az is.

– Szántóföldre ajánljuk … (magyarázat több típusra). Ültetvénybe ajánljuk … (magyarázat több típusra). Melyikek legyenek és milyen paraméterekkel dolgozik különböző kultúrákban?

Hosszas egyeztetés után a rendelés megtörténik „divattól” függetlenül.

Mivel a vevő személyesen jön el a következő alkatrész rendeléséért, hogy megismerje cégünket, de nem reklamál, akkor a konklúzió csak az lehet, hogy jó tanácsot adtunk, és ilyenkor egy kicsit nyugodtabban hátradőlhetünk egy rövid időre, hogy a munkánk és tanácsaink megfelelően hatékonyak.

Huszár Jenő, Dr. Pályi Béla,

Hegedűs Sándor, Sipos József