fbpx

A hatóság lekaszáltatja a parlagfüvet, ha a földhasználó ezt nem teszi meg, és kiszámlázza a munka díját

Írta: - 2014 augusztus 18.

A hatóság lekaszáltatja a parlagfüvet, ha a földhasználó ezt nem teszi meg, és kiszámlázza a munka díját Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (MTI) – A bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet a birtokukon – közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI érdeklődésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől. 2013-ban összesen 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki – írta a minisztérium.

A jogszabály szerint a földtulajdonos, a földhasználó június 30-ig volt köteles megakadályozni, hogy a területén gyomként növő parlagfű virágzás közben szétszórja a pollenjeit.

A parlagfüves területek ellenőrzését külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői végzik.

A parlagfüves birtokok tulajdonosairól, bérlőiről az illetékes helyi hatóság jegyzőkönyvet készít és figyelmezteti őket. Aki ezután sem kaszálja le a parlagfüvet, annak a bírság mellett azzal is számolnia kell, hogy a hatóság elrendeli a kényszerkaszálást, melynek költségeit – a vállalkozó díját és a hatóság összes ezzel kapcsolatban felmerült költségét – is neki kell majd megfizetnie, a bírságon felül.

A földhasználók által határidőre be nem fizetett növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit – a késedelmi kamatokkal együtt – adók módjára hajtják be.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös augusztus 13-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése. Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek eddig kiestek a hatóságok látóköréből.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: parlagfű tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb. Hozzátette: az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár, a legfertőzöttebb megyék között említette Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, a legtöbb bírságot is ezeken a területeken szabják ki.

MTI 2014. augusztus 15.