fbpx

A hazai bor kiváló: vegyük fel a versenyt a nyugat-európai társakkal!

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 08.

A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett borászati pályázat nyerteseitől nagyobb hozzáadott érték előállítását, valamint a foglalkoztatás bővítését várják.

A magyar bor európai szintű, kiváló minőségű termék: a kormány szeretné, ha a magyar borászati vállalkozások még jobban képesek lennének felvenni a versenyt nyugat-európai társaikkal, mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára Kaposváron. Viski József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat által szervezett szőlő- és bortermelők szakmaközi szimpóziumán rámutatott, hogy az államtitkárság a Vidékfejlesztési Program részeként az elmúlt évek során 40 milliárd forintot szánt borászati támogatásra: a keretösszegből mintegy 34 milliárd forintot kötöttek le, jövő januártól pedig újabb 50 milliárddal segítik a borászati és élelmiszeripari vállalkozásokat.

Egy borászat legfeljebb 200 millió, egy élelmiszeripari szereplő pedig 500 millió forintot nyerhet el: a nyertesektől nagyobb hozzáadott érték előállítását és a foglalkoztatás bővítését várják. A pályázókat igyekeznek a rezsit és a károsanyag-kibocsátást csökkentő, valamint az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot növelő beruházási formákra ösztönözni.

 

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az ágazat sikere elsősorban a gazdálkodókon, az ő gondolkodásukon és munkájuk szakmai színvonalán múlik. Úgy vélte, a szakmai utánpótlás érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a szakképzésre.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke elmondta, hogy a Somogyban termelt bor presztízsének növelésére két évvel ezelőtt borstratégia készült. Ennek mentén már több borfesztivált, borszemlét tartottak nagy sikerrel, s tervezik egy szőlőfeldolgozó építését is, ami 10-12 milliárd forintba kerülne. Nonprofit pinceszövetkezet üzemeltetné, és évente 10 millió palack – 80 százalékban exportra szánt – bort állítana elő, megduplázva a Balatonboglári borvidék bevételét.

A megyei elnök szerint a feldolgozó felépítése azért különösen fontos, mert a borvidéken termő szőlő jelentős részét megalázó áron vásárolják fel, majd gyalázatos minőségű – a boltok alsó polcaira kerülő balatoni – bort készítenek belőle. Mint mondta, meg kell mutatni, hogy a balatoni bor nem ilyen, hanem friss, könnyed, gyümölcsös, különbözik minden, máshol termelt bortól.

Összeállította:
Csomor Zsolt