fbpx

Idén elkezdődhet a Kárpát-medencét lefedő falugazdász program

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 08.

Jól képzett falugazdászok segíthetik a határon túli gazdálkodókat, akik a szakemberek segítségével számos támogatáshoz és pályázati pénzhez juthatnak hozzá.

A hálózat működtetésére évi 420 millió forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre, olvasható az MTI híréből. Ebből több mint száz külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő termelőket. Nagy István agrárminiszter a lapnak elmondta, hogy a tárca ma már mintegy 50 agrárszervezettel működik együtt, rajtuk keresztül 500 ezer magyar gazdálkodó családot érnek el.

A Kárpát-medencei falugazdász program célja, hogy a határon túli agrárszervezetek olyan falugazdászokat alkalmazzanak, akik jól ismerik az államnyelvet, magas szintű informatikai ismeretekkel és agrárvégzettséggel rendelkeznek, így tényleges segítséget nyújthatnak az érintett gazdálkodóknak. A programra elkülönített forrás olyan befektetett eszköz, ami multiplikatív hatással bír. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bevonhatóvá válhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a gazdaságok.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK támogatás