fbpx

A jövő nagy lehetősége – Óriási esély az agrárium előtt

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 06.

Összesen 800-1000 milliárd forinttal növekedhet rövid időn belül a magyar mezőgazdaság éves teljesítménye, ha a gazdálkodók végrehajtják a szükséges technika-technológiai korszerűsítéseket – nyilatkozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

nagy lehetőség

A március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia részletesen foglalkozik azokkal az innovációs és gyakorlati eredményekkel, amelyek javíthatják a növénytermelők és az állattenyésztők gazdálkodási eredményeit. Elsősorban az öntözésfejlesztés, a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás és az éghajlatváltozáshoz igazodó termelés lehet a kitörési pont.

A mezőgazdaságban világszintű technikai forradalom zajlik – nyilatkozta az agrárszektor.hu.nak Gyuricza Csaba. Ma már lehetetlen mezőgazdasági tevékenységet folytatni úgy, hogy valaki ne kövesse nyomon és ne alkalmazza a legújabb innovációs eredményeket. Tehát a versenyképesség alapja, hogy a kutatási és innovációs vívmányok a gyakorlatban is megjelenjenek.

A főigazgató szerint az agrárium számára ma számos kitörési pont kínálkozik. Ilyen az öntözés fejlesztése, amelynek érdekében programot indított a kormány. Emellett az agrárdigitalizáció, a precíziós gazdálkodás, illetve az éghajlatváltozás miatti megváltozott feltételekhez igazodó gazdálkodás is jelentősen javíthatja a termelők helyzetét.

A NAIK számításai azt tükrözik, hogy rövid időn belül akár 800-1000 milliárd forinttal is növekedhet a magyar mezőgazdaság éves kibocsátása, ha a szükséges technológiai átalakítások megkezdődnek. Ez a következő öt-hat évben reális cél lehet. Korántsem érnénk el azonban a mezőgazdasági kibocsátó-képesség határát, vagyis hosszabb távon további jelentős fejlődési potenciált hordozhat magában az ágazat – hangsúlyozta a főigazgató.

A március 7-i Agrárium 2019 konferencia részletesen foglalkozik azokkal a technika-technológiai kérdésekkel, amelyek a növénytermelésben és az állattenyésztésben javíthatják a gazdálkodók helyzetét. A konferencia részletes programjáról ezen a linken lehet tájékozódni. Az eseményt szervező Portfolio gazdasági portál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosít. A jelentkezési és a regisztrációs lehetőségekről a konferencia internetes oldalán lehet tájékozódni, amely ide kattintva is elérhető.

Gyuricza Csaba teljes interjúja ide kattintva is elolvasható.