fbpx

A kerecsensólyom védelme az Európai Bizottság legjobb természetvédelmi projektjei között

Írta: - 2016 április 25.

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díját, az előző évben lezárt projektek körében. Három kategóriában összesen 63 európai uniós program közül 23 kapta meg ezt az elismerő kitüntetést, köztük „A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” című LIFE+ projekt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával megvalósult nemzetközi projektben négy ország tizenhárom szervezete fogott össze a világméretekben veszélyeztetett kerecsensólyom védelmében. A projekt legfontosabb célja az volt, hogy az előző, 2011-ben szintén „Legjobb LIFE természetvédelmi program” tapasztalatait felhasználva, annak eredményeit segítsen átadni Bulgária és Románia számára.

A magyar társult kedvezményezettek a Kiskunsági-, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, DÉMÁSZ, ELMŰ-ÉMÁSZ, MAVIR, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány és a Zöldfolyosó Közalapítvány voltak.

Bulgáriából a BirdLife Bulgária, Romániából a MILVUS Egyesület és a BirdLife Románia, Szlovákiából a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Egyesület valamint a Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató Vállalat vett részt a munkában.

A projekt keretében 150 költőládát helyeztek ki Bulgáriában és Romániában, hogy újabb költőhelye legyen a Magyarországon növekvő és újabb élőhelyet kereső állománynak. Összesen 8916 db veszélyes középfeszültségű villanyoszlopot tettek biztonságossá a négy országban. Magyarországon a fejlesztett 6547 db oszlopból 662 db oszlopra új madárbarát fejszerkezet került.

A projekt keretében a műholdas jeladók idős madarakra helyezésével sikerült kimutatni a szélerőművek kedvezőtlen hatását, ami azt bizonyítja, hogy kiszorítják a madarakat az élőhelyükről. Szintén a műholdas jeladók segítségével vált bizonyossá a rágcsálók, különösen az ürge jelentősége a sólymok táplálkozásában. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában közel 1000 ürgét telepítettek hat alkalmas élőhelyre, hogy jövőbeni táplálékforrást biztosítson a kerecsensólymoknak. A projekt munkájáról és eredményeiről film és számtalan dokumentum készült.

A projekt jelentősen hozzájárult a Globális Kerecsensólyom-védelmi Akcióterv elkészítéséhez, amelyet a UNEP Vonuló madarak Egyezménye (CMS) 2014-ben fogadott el.

A „Legjobb LIFE természetvédelmi program” díjkiosztó ünnepségére 2016. május 31-én kerül sor Brüsszelben, az ún. „Zöld hét” rendezvény keretében. A nyertes pályázatokat emlékplakettel jutalmazzák, illetve egy speciális kiadványban és a hivatalos LIFE honlapon is bemutatkozhatnak. A 23 Legjobb projekt közül öt a Tagállamok szavazata alapján megkapja a „Legjobbak legjobbja” címet, amelynek eredménye majd csak május 31-i díjátadón derül ki

(FM Sajtóiroda)