fbpx

A kibővült Bobcat Campus életteli Bemutatónapokat tartott

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 december 24.

A dobrisi (Csehország) Doosan Bobcat Campus a rendkívül sikeres Bobcat Bemutatónapok legújabb rendezvényének adott otthont, amely 2011 óta egy egyedülálló iparági esemény. A főváros, Prága közelében található Dobris Campus nemrégiben a Doosan Bobcat európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) új központjának megnyitásával bővült.

A Dobris Campus egyedülálló a Doosan Bobcat a világ számos részén üzemelő létesítményei közül. Dobris nemcsak az új főirodának, az Innovációs Központnak és az EMEA oktatási központjának ad otthont, hanem gyártóüzemmel is rendelkezik, amely a vállalat kompakt rakodóinak jelentős hányadát gyártja, nemcsak az EMEA-régió részére, hanem a világ sok más piacára is.

Dobrisban a Doosan Bobcat összes mérnöki, fejlesztési, gyártási és irányítási erőforrásai egy „tető” alatt találhatók meg. Ezért a Dobris Campus páratlan helyszíne egy olyan eseménynek, mint a Bemutatónapok, ahol a Bobcat-vásárlók és -kereskedők új termékekkel és koncepciókkal találkozhatnak, melyeket ki is próbálhatnak, még mielőtt azok piacra kerülnének. A dobrisi K+F-be, gyártásba, létesítményekbe és folyamatokba történő új fejlesztések célja, hogy még vonzóbbá tegyék a céget termékeik vásárlói számára.

A Doosan Bobcat számokban:

– A kompakt építőipari gépek gyártásának világvezetője és a mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb gyártója.

– 2018-ban 17206 gépet állítottak elő a dobřísi gyártóüzemben (20%-os növekedés 2019-ben).

– 2018-ban a bevétele az EMEA-régióban 765 millió euró.

– A Doosan Bobcat dobřísi összes beruházása 2007 óta 120 millió euró.

– 1400 munkahely a Dobřís Campuson, 150 fejlesztési és 200 vezetői munkahely.

– Évente mintegy 5000 kereskedő és ügyfél részesül képzésben a Bobcat Intézet képzési központjában.

Bobcat Bemutatónapok

A 2019-es Bobcat Bemutatónapokon több mint 700 ügyfél és kereskedő vett részt az EMEA-régió minden részéből, ahol a már meglévő termékpaletta az új fejlesztésekkel együtt került bemutatásra. Ez a meghívotti létszám az eddigi legtöbb a rendezvény történetében, akik azért jöttek, hogy megragadják a lehetőséget, hogy munkakörülmények között próbálhassák ki a Bobcat rakodók, minikotrógépek, teleszkópos rakodók és szerelékek teljes választékát.

A nemrégiben bemutatott termékek közé tartozik – és ezt most, a Bemutatónapokon láthatták a felhasználók először – a világ első, egytonnás, elektromos, E10enevű minikotrógépe és a Bobcat Waste Expert teleszkópos rakodóinak új sorozata. Gustavo Otero, a Doosan Bobcat EMEA-régióért felelős elnöke elmondta: „A Bemutatónapok hűen tükrözi a Bobcat és az EMEA-régió ügyfelei közötti szoros kapcsolatot. Az esemény nagyszerű lehetőséget kínál a Bobcat 120 EMEA-országbeli 180 kereskedőjének és ügyfeleiknek, hogy munkakörülmények között próbálhassák ki a gépek széles választékát és több mint 100 különféle típusú szereléket.”

A 2019 októberében, két héten át zajló Bemutatónapok fő célja volt a régióban jelen lévő Bobcat-ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás és vevők iránti kiemelt figyelem. Az eseményen a vállalat minden szakterületéről jelen voltak munkatársak, így biztosítva a tapasztalatok kétirányú cseréjét.

Megjelent a Bobcat új márkaidentitása A Bemutatónapok új fejlesztései között felfedték az új márkaarculatot, amely tükrözi a cég ikonikus „One Tough Animal®” márkaüzenetét, mely erőteljesebben képviseli a Bobcat-berendezések alapvető tulajdonságait: erős, mozgékony és sokoldalú. Mindemellett az új megjelenés erősíti az összes Bobcat-termékcsalád vizuális egységét. Az új stílus modulárisabb, és bármilyen típusú és méretű gép esetén alkalmazható.

A Bobcat meghatározó színei: a fehér, fekete és narancssárga évek óta meghatározzák a márka egyedi arculatát.

Új M-sorozatú rakodógépek Stage V motorokkal

Az EMEA régióban az új termékcsalád a Bobcat piacvezető M-sorozatának S450, S510 és S530modelljeinek új verziói lesznek, melyeket elsőként szerelik a speciálisan kifejlesztett Stage V környezetvédelmi besorolású Bobcat motorral. A Bemutatónapokon útjukra indított új gépek elérhetőek lesznek Európában, ahol a Stage V előírásait 2020 januárjától kell alkalmazni. Az új Stage V-kompatibilis M-sorozatú rakodók a munkahelyi hatékonyság maximalizálása érdekében nagyobb teljesítményt, fokozott kényelmet és optimalizált karbantartási igényeket kínálnak a kezelőknek.

A kiváló tervezés biztosítja, hogy a Bobcat Stage V motorral szerelt, új S450, S510 és S530 kompaktrakodók megőrizzék kis méreteiket és kis súlyukat, így könnyedén képesek dolgozni/manőverezni szűk tereken, miközben könnyen szállíthatók.

Az új Bobcat motor az előző gépekhez képest 37%-kal nagyobb nyomatékot biztosít, másrészt nagyobb kényelmet nyújt a kezelők számára, mivel ugyanolyan teljesítménnyel tudnak dolgozni alacsonyabb fordulatszám, zajszint és gazdaságosabb üzemanyag-fogyasztás mellett, ugyanazon munkák során.

Új R-sorozatú rakodók Az EMEA-régióban az új arculattal először az R-sorozatú rakodógépek jelennek meg, melyek 2020ban kerülnek piacra, majd ezeket további modellek követik. A Bemutatónapokon a Bobcat ízelítőt adott az R-sorozatú rakodógépek újdonságaiból, felvonultatva az új R-sorozatú S580 csúszókerekes és a T580 kompakt hevederes rakodógépet.

Az elődökhöz képest nagyobb teljesítményt és kényelmet kínálnak az új R sorozatú rakodók. Jobb komfortot és alacsonyabb zajszintet biztosítanak, az egy darabból álló fülkekialakításnak köszönhetően, az új LED-es világítási rendszer pedig éjjel jobb látási viszonyokat tesz lehetővé. A kezelő, a gép működésével kapcsolatos információkat az új, alap 5 coll-os vagy az opcionálisan rendelhető 7 coll-os érintőképernyőről olvashatja le.

Valamennyi R-sorozatú rakodógépet új acélöntvény rakodókarokkal szerelnek (ami 20%-kal erősebb, mint a korábban gyártott acél kivitel). Továbbá áttervezett hűtési rendszerrel szállítják a gépeket, válaszul a nagyobb hűtési igényre.

Ezenkívül az összes R-sorozatú kompakt hevederes rakodógép nagy stabilitást kínál az ötpontos torziós felfüggesztésnek köszönhetően, amelyet a sorozat összes rakodógépmodelljébe beépítettek.

Innovációs Központ

A Bemutatónapokon első alkalommal használatba vett Bobcat Innovációs Központ teret biztosít a vállalat új ötleteinek és koncepcióinak, amelyek – tesztelve és kipróbálva – a termelékenység javítását szolgálják.

A kiállításon bemutatott egyik koncepciógép a Bobcat négyhevederes rakodó, amelyet négy különálló gumihevederrel szereltek fel, a kompaktrakodó vázára, a gumikerekek helyére. A fel-/lecsavarozható kialakítás sokoldalúságot, illetve tökéletes alkalmazkodást biztosít a munkakörülményekhez és az alkalmazásokhoz. A Bemutatónapok alkalmával a négyhevederes rakodót a meghívottak tesztelhették, és visszajelzést adhattak a funkciók sokoldalúságáról, amelyek rugalmasságot biztosítanak az ügyfeleknek a különféle terepviszonyokon és munkaterületeken történő eredményes munkához. Jelenleg ez a gép csak egy elemzési szakaszban lévő prototípus, de jól mutatja a Bobcat képességeit, hogy milyen gyorsan képes megépíteni és bemutatni egy koncepciómodellt.

Egy másik izgalmas Bobcat-fejlesztés is bemutatásra került, a MaxControlsystem, ami egy új IOS (Apple) alapú plug and play távirányító megoldást kínál, okostelefon segítségével vezérelve a Bobcat rakodókat. A játékvezérlő-joystickhoz vagy egy Xbox-vezérlőhöz hasonlóan a MaxControl kezelői tapintható érzést kapnak, amikor a Bobcat rakodókat távolról üzemeltetik.

A MaxControlt használó üzemeltetők számára ez azt jelenti, hogy nincs szükség ki- és beszállásra a kapuk kinyitásakor, a gépbe való beülésre leparkolásakor, a trélerre történő felálláshoz vagy a kitermelt talaj felszedéséhez. A rendszert korlátozottan indították el Észak-Amerikában, az EMEA-régióban pedig tesztelési szakaszban van.

Teljes szabadság a Bemutatónapokon

A Bemutatónapokon a külső területet a lehető legnagyobbra tervezték, hogy az ügyfelek számára elegendő hely legyen a Bobcat-gépek és -szerelékek teljes skálájának vezetéséhez, illetve kezeléséhez. A termékek közül többet valós alkalmazási környezetben mutattak be, ezzel demonstrálva, hogy a Bobcat gépeit és szerelékeit hogyan lehet használni az ügyfelek felhasználási területein, például parkosítás, útkarbantartás, közműépítés vagy erdészeti munkák során. Az ügyfelek szabadon vezethettek és működtethettek szinte bármilyen gépet, annak biztos tudatában, hogy számos jelenlévő Bobcat-termékszakember, piaci szakértő és bemutató szakember segítsége és tanácsa elérhető.

A Demo Napok egyik kiemelt programja volt – amint az a nevében is benne van – a Demo Show. A bemutatócsapat évről évre mindig módosítja a koreográfiát, hogy minden alkalommal új műsort lásson a közönség. Ebben az évben az élőzene, az eddigieknél több előadóművész, a színes lézerfények, a ködgépek használata és a tűzijáték, valamint a gépek és kezelők számának növelése garantálta, hogy a Demo Show lett a rendezvény leglátványosabb eseménye.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak