fbpx

Mi mindent kell tudnia egy nagyon jó teleszkópos rakodógépnek?

A Weidemann külön mérnökcsapatot nevezett ki a fenti kérdés lehető legkimerítőbb megválaszolására. A több évet felölelő feladat különleges kihívása abban rejlett, hogy egy rendkívül népszerű termékkategória sokszorosan bevált megoldásainál kellett újabbat és többet nyújtani.

A Weidemann mérnökei a legjobb szakértőktől, a felhasználóktól kértek és kaptak felbecsülhetetlenül értékes segítséget. Több száz megkérdezett gépkezelő véleményét kiértékelve és rendszerezve állt össze az a kép, amit az egyes szempontok köré csoportosítva sikerült részleteiben úgy megfogalmazni, hogy az a fejlesztésbe, majd a gyártásba is átültethető legyen.

 Milyen alapvető elvárásokat fogalmaztak meg a gépek üzemeltetői?

Ezek a kiemelt témakörök jelentették a Weidemann T7035 és T7042 fejlesztésének a vezérfonalait. Sok-sok már létező technikai megoldás lett újragondolva és átdolgozva. Számos új megoldás született, néhány egyedi ötlet pedig szabadalmak formájában öltött testet.

Kényelem és biztonság

A gépkezelő „második otthona” a vezetőfülke. Ha otthonosan érzi magát, tökéletesen lát mindent, ha egyszerű a gép kezelése, akkor adottak a feltételek a biztonságos és termelékeny munkavégzéshez.

Az új gépcsalád tágas fülkéjébe beszállva az integrált, eltolt lépcsőfokokkal rendelkező fellépő az első kellemes meglepetés. Helyet foglalva komfortos munkahely és egyedülálló körpanoráma fogadja a vezetőt: ez a szokásos hat fülketartó oszlop helyett, a szabadalmaztatott négyoszlopos megoldás érdeme, amely ívelt, tartóoszlopok nélküli hátsó ablakaival jelentősen csökkenti a gép körüli holttereket. Komoly feladatot jelentett a motorháztető és a gémszerkezet minden eddiginél alacsonyabb kivitelezése, ezzel is jelentősen javítva a kilátást és megkönnyítve a gép mozgatását szűk helyeken. Az egyszerűen értelmezhető kezelőszervek, az ergonomikus munkakörnyezet, az üléssel együtt mozgó jobb oldali kezelőkonzol egyaránt a kényelmet és a biztonságot szolgálja. Ezenfelül a rakodógép széles és hosszú nyomtávmérete, rendkívüli fordulékonysága, illetve a „Vertical Lift System” („Függőleges Anyagmozgatási Rendszer”), valamint a hidraulikus vezérlésű munkaeszközcsere is a biztonságos és kényelmes munkavégzést segíti.

Teljesítmény, egyszerű karbantartás, gazdaságos üzemeltetés és megbízhatóság

Három motorváltozat (102, 122, 136 LE) kétféle hidraulikateljesítménnyel (140, 190 l/min) és három hajtási opcióval (20, 30, 40 km/h) kombinálható. Az emelési magasság 7,3 m, a hasznos teher pedig 3 500, illetve 4 200 kg. A fékrendszer a lehető leghatékonyabb, minimális karbantartást igénylő, olajban futó lamellás rendszer. A legerősebb hajtási változat gyors sebességfokozatban is képes maximális nyomatékot leadni, ami vontatásnál kiemelkedő vonóerőt jelent. Az egyszerű karbantartás a tágas motortér alatt jól hozzáférhetően elhelyezett főegységeknek, valamint a könnyen tisztítható hűtőknek köszönhető. A robusztus felépítés, a gép hasát védő borítás, a direkt hűtési rendszer, a megfordítható hűtőlégáram, a csökkentett energiaigényű fogyasztók, a megfelelő használat esetén a gép teljes élettartamát kiszolgáló DPF-részecskeszűrő is a megbízhatóság és a gazdaságos üzemeltetés fontos részeleme.