fbpx

A korszerű épületszigetelés PUR-habbal

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 30.

Az energiaárak rohamos növekedésével a gazdaság minden területén egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a megfelelő, hosszútávú és rövid időn belül megtérülő szigetelés fontosságára.

Amennyiben a megfelelő szigetelést választják, a költségek rövid időn belül visszanyerhetők, mert

  • az energiaköltségek csökkennek,
  • az épület állaga hosszútávon stabillá válik
  • állattartás esetén a takarmányfelhasználás alacsonyabb lesz

A szórt poliuretánhabos szigetelés sok jelentkező szigetelési problémára kiváló megoldást jelenthet.

 

Állattartó épületekben mindennapos probléma az épületszerkezeteken megjelenő ammóniás pára lecsapódása, ami a korrózió elősegítéséhez vezet.

A lecsepegő nedvesség eláztathatja az almot és zárlatot okozhat az elektromos gépekben.

A szórt poliuretánhabbal bármilyen formájú épületszerkezet résmentesen szigetelhető, mely után a felületi hőmérséklet különbség megszűnik, így a pára nem tud lecsapódni.

Bármilyen tetőfelületen megtapad és ott egybefüggő résmentes szigetelést alkot.

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a kiváló hőszigetelő képességen (λ = 0,0203 W/mK) kívül vízszigetelésre is alkalmas, mivel a habszerkezet (92-95% zárt cellastruktúra) a vízmolekulákat nem engedi át.

Olyan helyeken, ahol a hő és vízszigetelési problémát kell megoldani, a poliuretánhabbal történő szigetelés ideális választás.

Az istálló ingadozó hőmérséklete, negatív hatással van a tápfelhasználásra, az elhullásra.

Tesztek és kísérletek alapján a poliuretánhabbal szigetelt épületben állandó hőmérséklet volt tartható, míg egy hagyományos polisztirol szigeteléssel ellátott épületben a hőmérséklet 15-25 °C között ingadozott.

A két épületben mért tápfelhasználás napi 12 g/istállóhelynyi eltérést mutatott, energiafelhasználásban pedig 36%-os megtakarítás volt elérhető úgy, hogy a fűtési szezont szeptembertől júniusig számolták.

 

Zöldség- és gyümölcstárolókban az optimálistól csak egy fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a raktározott termék minőségét és eltarthatóságát.

Kényszer szellőzéssel ellátott épületeknél jogos elvárás egy olyan belső szigetelés alkalmazása, ami a résmentességet („falslevegő” bejutásának megakadályozását) tudja nyújtani.

Mivel a poliuretánhab közvetlenül a szigetelendő felületre kerül felhordásra – jó hőszigetelőképességénél fogva viszonylag kis vastagságokban –, ezért a rágcsálók részére nem biztosít életteret és nem telepednek meg benne.

 

A fent említett tulajdonságaiból adódóan (hő- és vízszigetelés) lapostetős épületek szigetelésére is alkalmas.

Ma Magyarországon egyre többen belátják, hogy a megfelelően, szakszerűen elkészített épületszigetelés nem felesleges kiadás, hanem az épületkialakítás, vagy felújítás elválaszthatatlan része.

 

www.pluimers.eu