fbpx

Hold, csillag, drágakő – de mi közük az új magyar almákhoz?

Írta: Kohout Zoltán - 2017 január 24.

Új fajtajelölteket mutatott be a hazai élelmiszerhivatal

Összhatás, méret, húsállomány, illat és íz, héj-fogyaszthatóság – ezeket figyelték azok a laikus és szakértői kóstolók, akik tesztelték a 15 új, hazai ültetvényekből származó, ellenálló almafajtát. Az alma nemcsak nagyon egészséges, de finom is – azon túl pedig hatalmas üzlet, ha sikerül betegségekre, időjárási stresszekre rezisztens, tűrőképes fajtákat nemesíteni. Ezen az úton járnak a hazai nemesítők is – lássuk!

A hazai élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) Pölöskei Fajtakísérleti Állomásáról, illetve más termelőktől származó 15 új, rezisztens almafajtát ismerhettek meg szakértők és almakedvelők a hivatal minapi almafajta-bemutatóján, Budapesten. Mint minden évben, idén is érzékszervi bírálatok révén döntöttek a fajtaújdonságok fogyasztási és élvezeti értékéről – s nemcsak szakmai bírálók, hanem laikus almakedvelők is. A bírálók értékelték a gyümölcsök színét, alakját, húsállományát, illatát és ízét, és hogy sikeres nemesítési időszakon van túl az ágazat, arra bizonyíték, hogy az új fajtajelöltek fogyasztási értékét a közepesnél jobbra minősítették (standard fajtákhoz viszonyítva). Az összesítés alapján az egzotikumok – többek közt égitestek és drágakövek – nevét őrző Fujion, az Isaaq, a Luna, a Smeralda, az Orion, a Red Topaz és a fajtanévvel egyelőre még nem rendelkező MR-17 fajtajelölt szerepelt a legjobban.

A hazai almatermesztés rendkívül gazdag fajtakínálatra támaszkodhat – ismertették a NÉBIH-rendezvényen. Ez főként a jó ellenállóságú, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésén múlik, ami egyébként világszerte a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata, hiszen kisebb vegyszerhasználat, jobb termésbiztonság és beltartalmi vonások, öko-bio termesztési módok alkalmazhatósága teszik vonzóvá. Így felhasználásuk is sokrétű az ivólevektől a friss bolti kínálaton át a bébiétel-alapanyagokig.

Ahhoz persze, hogy a magyar vásárló is rátaláljon a kiváló minőségű, egészséges hazai almára, a lakosság körében a fajtaismeretet fejleszteni kell – hangzott el az almafajta-bemutatón.