fbpx

A lengyelek jobban nyögik a madárinfluenzát, mint a koronajárványt

Írta: - 2020 május 27.

Sokkal jobb a madárinfluenza-helyzet ott, mint nálunk, de a hatása sokszoros.

Lengyelország is megszenvedi a koronajárványt és a madárinfluenzát. Az unió legnagyobb termelőjénél idén márciusban a lengyel adatok szerint a baromfihús exportja 12 százalékkal volt kevesebb az egy évvel ezelőttinél, az áprilisi elmaradást pedig 50 százalékosra becsülik az iparági szereplők. Leginkább a Hollandiába és Belgiumba irányuló kivitel szenvedett csorbát – ezek az kereskedőállamok (leginkább Hollandia) az unión kívüli értékesítés főszereplői.

Magyarország után Lengyelország a második legérintettebb európai állam a madárinfluenzát tekintve. Május 21-ig 32 kitörési pontot azonosítottak az országban. (Összehasonlításképpen hazánkban 122-t, és ezzel világelsők vagyunk a fertőzöttségben.) A tavaly december végén észlelt kór miatt leállt az export Dél-Afrikától Délkelet-Ázsián át Oroszországig. Májusban a regionalizáció keretében (amikor a veszélyeztetett zónán kívüli területekről elindulhat a szállítás) már elérhetővé vált számukra Szingapúr. 2019-ben a lengyel baromfihúskivitel 87 százaléka Európában talált vevőre, elsősorban az Egyesült Királyságban, Német- és Franciaországban.

Miután a lengyel baromfitermelés felének a külpiacokon kell vevőt találnia, a határok bezáródása – amit inkább a madárinfluenzának, mint a koronavírusnak köszönhetnek –, hatalmas készletek felhalmozódását eredményezte a belpiacon. A termelői árak meredeken zuhantak: március elejétől április végéig 13 százalékkal estek. A tavalyi áprilisi áraktól 16 százalékkal alacsonyabb szinten jártak. Eközben a brojler-előállításban 122 millió szárnyassal új rekordot állított fel Lengyelország. Az ágazat most a kormány segítségére vár, ez azonban csak az EU Bizottság egyetértésével valósulhatna meg.

Lengyelországhoz mérten nálunk sokkal súlyosabb a madárinfluenza-helyzet, mégis könnyebb helyzetben vagyunk. Magyarország 120 százalékosan önellátó baromfihúsból, míg a lengyelek 200 százalékosan, és ötször annyit termelnek, mint mi. Európa a koronajárvány kapcsán engedélyezett piaci intézkedéseket, a baromfiinfluenzával sújtott országok ezen felül nem igényelhetnek plusz forrásokat. Hazánkban 25 milliárdos koronaválság-kezelő program indul az agrárium megsegítésére, amiből a baromfiszektor 4 milliárdot kap: három milliárdot a termelők, egyet a feldolgozók.  A támogatási kérelmeket várhatóan június végétől két héten keresztül lehet majd beadni a Magyar Államkincstárhoz.