fbpx

A mesebeli repce: minden jó, ha jó a vége!

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 04.

Az olajnövények területének fokozatos növekedésével fejlődött termesztéstechnológiájuk is. A repce termesztése is egyre nagyobb odafigyelést, precízen végrehajtott agrotechnikát követel, ami nem kevés ráfordítással jár.

A jövedelmező repcetermesztés utolsó eleme a lehető legkisebb veszteséggel történő betakarítás – ha ez sikerül, akkor hasznosul minden addig befektetett munka és ráfordítás. Most lehet tenni azért, hogy minden úgy legyen, mint a mesében, hisz minden jó, ha jó a vége.

A betakarítási veszteségek csökkenthetők, ha ún. ragasztókészítmény alkalmazásával a becők idő előtti felnyílását megakadályozzuk. Ez a Lamfix-szel, a pergési veszteség csökkentésére alkalmas készítmény használatával egyszerűen megoldható. Kipermetezése után a készítmény vízben kevésbé oldódó, féligáteresztő-hártyát képez a kezelt felületen, azaz a növényeken és a becőkön. Ez a burkolat nem gátolja a növény érése során keletkező gázok és vízgőz távozását, tehát a természetes érési folyamatot, de megakadályozza a becők betakarítás előtti felnyílását.

A Lamfix által létrehozott féligáteresztő-bevonatnak köszönhetően a külső nedvesség nem jut a becőkbe. Így az érés időszakában a becők fala nem tágul és zsugorodik a külső – a termelő által nem befolyásolható – körülmények hatására. Ennek köszönhetően a becők az állományban nem hasadnak szét a varratok mentén (ami a repceérés velejárója), a mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki. A Lamfix segítségével a repce érési folyamatának végén érő becők termése is betakaríthatóvá válik. Ez a kezelés az érésgyorsítóktól eltérően a betakarítás időpontjának rugalmasabb megválasztását teszi lehetővé, valamint védi a vágásérett repceállományt a szeszélyes időjárási viszonyok (szél és vihar) következtében kialakuló termésveszteségektől.

A Lamfix felhasználására vonatkozó előírások

Közvetlenül nem számszerűsíthető, de jól érzékelhető, hogy a Lamfix alkalmazása az árvakelés mértékére is hatással van: csökken az árvakelést, ami kevesebb lehetőséget ad a kártevők és kórokozók felszaporodására.

A Lamfix kijuttatása az őszi káposztarepce várható betakarítása előtt 2,5-3 héttel javasolt, amikor a becők 30%-a már érett. Amennyiben állomány-szárítókészítménnyel kombinációban szeretnénk alkalmazni, a szemek 2030%-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni.

A Lamfix dózisa: 1,0-1,5 liter/ha. Kijuttatáskor javasolt permetlé mennyiség 250-400 liter/ha.

A Lamfix az őszi káposztarepce mellett a napraforgó és a szója pergési veszteségének csökkentésére is felhasználható. Emellett növényvédő szerek elsodródásának csökkentésére is használható minden termesztett kultúrában, légi és földi permetezés esetén egyaránt.

Bayer Hungária Kft.

http://www.agro.bayer.co.hu