fbpx

A NAK kezdeményezte az illegális kutak moratóriumának hosszabbítását

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 15.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezte az illegális kutak engedélyeztetésére vonatkozó moratórium 2020-ig történő meghosszabbítását. A NAK jelenleg azon dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen.

A NAK 2016-ban kezdeményezte azt a törvénymódosítást, miszerint az illegálisan kialakított kutak fennmaradását 2018. december 31-ig bírságmentesen lehessen engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál, olvasható a kamara honlapján.

A 2016-ban életbe lépett moratóriumot megelőzően azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezhette a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve a kút átalakítására, indokolt esetben megszüntetésére. Ezen kívül akár 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatott. A törvénymódosítás a szankció eltörlése mellett lehetővé tette, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak.

Összhangban az uniós Víz Keretirányelv stratégiatervének 2021-ig elkészítendő felülvizsgálatával, valamint a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztési felhívásának 2020. augusztus 3-i utolsó benyújtási lehetőségével a moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását kezdeményezte a NAK: erről a napokban tárgyal a kormány.

A jelenlegi törvénymódosító javaslat szerint mentesülne a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy, aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, vízkivételt biztosító vízilétesítmények – többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt kiszolgáló kutak – vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi.

A NAK azon dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténje. A jogalkotó már nem csak a bírságot, hanem a vízügyi hatóság eljárási díjait is eltörölte. A NAK az üzemeltetésre is szóló fennmaradási engedély szakmai követelményeinek egyszerűsítésén túl fontosnak tartja, hogy az annak való megfeleltetést ne egyszerre az engedély megszerzésekor kelljen teljesítenie, hanem az engedély érvényessége alatt. Ezáltal biztosítható lenne a költségek ütemezett elosztása.

Összeállította:
Csomor Zsolt