fbpx

A STEYR kommunális traktorai

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 09.

Bemutató a Großglockner panorámaútján és a zöldben

Ausztria legnagyobb hegyére 2504 m tengerszint feletti magasságig fut fel a 48 km hosszú alpesi panorámaút, végig kiváló kilátást nyújtva a 3.798 m magas Großglocknerre. Aki azonban erre kíván jönni, ki kell várnia a májusi hóeltakarítást. Az utat télen ugyanis nemritkán 10 méternyi hó fedi, amit nem elég hómarózni, el is kell szállítani. 800.000 tonna hóról van szó évente! Ezt a munkát minden évben STEYR erőgépek is támogatják.

Három kommunális traktor

A május harmadik hetére már az idén is szabaddá tették ezt az utat, ugyanis május 14-én itt mutatták be az újságíróknak és a forgalmazóknak a STEYR kommunális traktorainak legújabb, hagyományosan narancsszínűre lakkozott „gyöngyszemeit”. Ekkor még a 313 lóerős STEYR Terrus 6300 hómarózhatott is a méter magas útszéli hóban. Egy ilyen traktornak azonban egész évben hadra foghatónak kell lennie, meg kell felelnie az önkormányzatok változó igényeinek. Ezt tartották szem előtt az új S-Control-8 hajtóművel ellátott STEYR Profi – „A 2018. Év Gépe” – traktornál is, egyedülállóan sokoldalú hajtómű-funkciókkal, eddig el nem ért üzemanyag-takarékosság mellett.

Az új STEYR Kompakt-HD sorozat megerősített tengelyei a legkisebb STEYR-traktort még alkalmasabbá tették a kommunális szolgálatra. Gyárilag ezeket a traktorokat olyan egységes interface-szel (csatlakozási felülettel) látják el, ami a munkagép csatlakoztatását, a különleges gumiabroncsokhoz történő illeszkedést és a célirányos külső világítást fogadni képes. Az 56 és 313 LE teljesítménytartományt lefedő traktorok eszközfelfogatása a gyors és egyszerű szerszámcserére szolgáló EURO-III rendszeradapterrel bővült.

STEYR Profi – a hatékonyság csúcsa

A „2018. Év Traktorán” bemutatkozott S-Control-8 hajtómű a kommunális területen is új léptéket teremt osztályának üzemanyag-fogyasztásában. A DLGPowermix tesztje szerint, amely a leggyakrabban előforduló terheléseket valós körülmények között, de laboratóriumi pontossággal képezi le, a fajlagos üzemanyag-fogyasztás átlaga – 258 g/kWh – egyedülállóan csekély. Mindez a STEYR-Ecotech motortechnológiának és az új S-Control 8 hajtóműnek köszönhető. Ez a terhelés alatt 8 lépcsőben kapcsolható, innovatív váltó 3 csoportban 24 fokozattal rendelkezik, előre- és hátramenetben is. A fokozatok nagy átfedése feleslegessé teszi a munka közbeni csoportváltást.

A vontatási munkára szolgáló „A” csoport 10,7km/h-ig, a „B” csoport pedig 4,3 és 18,1 km/h között a hajtáslánc megszakítása nélkül vehető igénybe. Közúton a hajtómű automatikusan kapcsolja a „B” és „C” csoportok 16 sebességfokozata közül a megfelelőt, és ezzel a 4 km/h utáni sebességtartományt egészen 50 km/h-ig lefedi. Egészen alacsony sebességgel végzendő munkához – például a téli útkarbantartáshoz – opcionálisan egy 48×48 sebességes lassító hajtómű is kapható.

EURO-III kommunális felfogató keret– a sokoldalú

A megerősített keret erős csavarkötésekkel, csapok nélkül készül. Három hosszúságban kapható: a standard 210 mm, valamint a 330 mm és a 450 mm méretűek valamennyi ide függeszthető munkaeszköz igényeinek megfelelnek. Az egységes interface lehetővé teszi azt, hogy rövid idő alatt cserélhessük a legkülönbözőbb kommunális munkaeszközöket.

Az EURO-III rendszeradapter lapja csavarkötésekkel vagy egy beakasztós megoldással egyszerűen és kényelmesen átszerelhető fronthidraulika működtetésére is. Így homlokfüggesztésű hárompontos munkaeszközök is működtethetők. A gyárilag homlokrakodós üzemmódra előkészített modelleknél a felfogatáshoz szükséges tér és a hidraulikus vezetékek rendelkezésre állnak. Valamennyi traktor átszerelhető azonban utólag is homlokrakodóvá: négy vagy hat hidraulika csatlakozó, szabad visszafolyó ág és egy szabványos hétpólusú dugaljzat gondoskodik a maximális sokoldalúságról. Ehhez homokoldali teljesítményleadó tengely, kihelyezhető hajtómű és a nagy kinyúlású kaszákhoz az első tengelyt használó kitámasztás is kérhető.

A Multi-Trac a 100 LE körüli mezőnyben verhetetlen

A „mindentudó” Multi-Trac erőgépet, a STEYR sikermodelljét kaszálásban és különféle nyári munkákban másnap – azaz május 15-én –már a zöldellő lejtőkön mutatták be. Hat éve ez a legkedveltebb erőgépek egyike Európában – eddig 15.000 gördült le a gyártószalagról. Most a kezelési komfort és a biztonság fokozása érdekében S-Stop rendszerű, összehangolt fék- és kuplungműködtető automatikával látták el. Ettől kezdve a kuplung kioldása és a fék működtetése egyetlen pedállal történik: a fékpedál lenyomásakor a kuplung is kiold, majd a fék felengedésekor a kuplung visszazár. Ez lejtős terepen különleges biztonságot jelent, hiszen nem fordulhat elő az, hogy az erőgép egy nehéz pótkocsival megállva ellenőrizhetetlenül elgördül. A hajtóműben elhelyezett nyomatékérzékelők azt is automatikusan garantálják, hogy nehéz teherrel, lejtőn lefelé a fék lenyomásakor a hajtáslánc töretlen marad, azaz a kuplung nem old ki. Ha csupán a forduláskor használt, egyoldali kormányféket működtetjük, akkor sem reagál a kuplung. A váltómű a maga 4 csoportjában teher alatt kapcsolható, 32 előre és 32 hátra fokozatával számos automatizálási funkciót kínál, egészen az egy csoporton belül valamennyi fokozat automatikus váltásáig. Sok további részletében is megújult az itt látott Multi-Trac 9000. Az egyrészes panoráma-szélvédőt tisztán tartó ablaktörlő már 235 fokban töröl. A monitor tartója mellett kapott helyet az okostelefon, amelyet a Bluetooth-kihangosítóval menet közben is használni lehet. A fényszórók száma még kettővel gyarapodott, így most már 12 reflektor árasztja esti munkánál a fényt. A kifejezetten erre a bemutatóra „felspécizett” Multi-Trac 9000 „Alpin de Luxe” homlokrakodó csomaggal, elöl teljesítményleadó tengellyel, komfortos pótüléssel, és az alacsonyabb mennyezeten megnyitott tetőablakkal is rendelkezett.

A STEYR traktorok tudásával kapcsolatban már „edzésben van a szakma”, de a szántóföldi bemutatókhoz szokott újságírók álla egész biztosan lesett a magasságtól és a májusi hómarástól ezen a bemutatón. Ezúton is köszönjük a lehetőséget! Ha pedig felkeltettük a STEYR traktorok iránt az érdeklődést, a Magtár Kft. kollégáihoz forduljanak bizalommal!

Dr. Tátrai György