fbpx

A STEYR traktorok legújabb szerelmesei

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 15.

A Dunántúl szívében fekvő eldugott település, Patalom jelentős eseménynek adott otthont 2014. 09. 05-én. Az Agro-Tipp No.1 Kft. és stratégiai partnere, az Agroker Pannónia Kft. 4 db STEYR traktor (2 db STEYR Multi 4095, 1 db STEYR 6170 CVT, 1 db STEYR 6205 CVT) kulcsait adta át az új tulajdonosnak, a Patalom Farm Kft-nek. Ennek kapcsán beszélgettünk Baksa Jenővel.

Baksa Jenő (tulajdonos, Patalom Farm Kft.)

Mit érdemes tudni a farmról?

Integrátor szerepet töltünk be. Mint Patalom farm 630 ha bérleményen gazdálkodunk, ezen felül egy pár családi gazdálkodó, őstermelő munkáját segítjük, így összesen 1.500 ha majdnem minden munkafolyamatát mi végezzük. Nem egyszerű vetéstől az aratásig, sokan vagyunk a piacon. Az új gépek a fejlődésünk szimbólumai, ilyen gépekkel biztosan jól meg fogjuk művelni a földeket és könnyebben ellátjuk a jószágainkat (30 db húsmarha, 5.000 db sertés).

Miért vált szükségessé a traktorvásárlás?

Nagy örömmel tölt el, hogy egymás mellett láthatom az új gépeket. A korábbi kiöregedett 10 éves állományt cseréltük le az új STEYR traktorokra. Közép kategóriás gépeket szerettünk volna, erre az ÁTK (állattartó telepek korszerűsítéséhez kiírt) pályázat keretén belül tudtunk sort keríteni. A négy traktor a folyamat előhírnöke, további fejlesztéseket is tervezünk.

Miért ezt a három géptípust választották?

Nagy traktoraink még jó állapotúak, velük végezzük a nehezebb talajmunkákat. Univerzális középkategóriás gépekre volt szükségünk. Olyat kerestünk, amelyben kicsit van „kakaó”, de a kisebb munkákra alkalmasak, mint pl.: szalmakészítés, bálázás, vetés, permetezés.

A permetezés például nélkülözhetetlen folyamatunk, egy kisebb gép kevesebb kárt okoz a répavegyszerezés közben, ezért vékonyabb kerekekkel is szereltük fel. Ezek öregedtek meg, ezeket kellett lecserélni.

Mi alapján választották a márkát?

Nem ismertük a STEYR márkát, annyit tudtunk, nagyon szép, esztétikus, de erre nem alapozunk egy ilyen komoly beruházást. Majd Horváth Endre keresett fel bennünket, és 1 órán keresztül ecsetelte a gép tulajdonságait. Mivel látta, hogy nem állunk kötélnek, felajánlotta, hogy adnak egy demo gépet, ismerjük meg a terepen. Majdhogynem mindenki kipróbálta, a fiúk bele is szerelmesedtek a STEYR-be, ezért úgy döntöttünk, hogy legyen ez. Azt szeretném, hogy megközelítőleg gondmentesen bírják a következő 10 évet is.

Milyen tapasztalatokat szereztek a demo gép használata közben?

Erőben nagyon jó volt, az automata, fokozatmentes váltó pedig különösen elnyerte a fiúk tetszését. A betanulás első ránézésre úgy tűnt, hogy nehéz lesz, de hamar bebizonyosodott ennek ellenkezője. Jól ki lehet látni belőle, a fogyasztás csökkenése pedig rövid időn belül érzékelhetővé vált.

A legnagyobb meglepetést a 6170-es STEYR traktor okozta. A bálázást muszáj volt elkezdenünk, de a nagy traktornak más feladata akadt, így a bálázónk instrukcióiban szereplő minimum 205 LE-s traktor nem állt rendelkezésünkre. Nem tudtunk mást tenni, aggódva bár, de kipróbáltuk a 170 LE-s 6170-essel. Nem tapasztaltunk semmilyen problémát, súlyánál, termeténél fogva simán ment, ezért úgy gondoljuk, nem kell nagyobb traktor. Bár a pályázati pénz egy részétől elestünk, mivel úgy ítélték meg papíron, hogy a STEYR nem képes elhúzni, ennek cáfolatát bárkinek szívesen megmutatjuk. A STEYR erre is képes.

A bajor csoda

Magyarországon a STEYR traktorok hivatalos importőre az Agro-Tipp No.1 Kft. 2012 óta értékesíti a márkát. Az idei évben már 70 db traktor kulcsait vehették át az új tulajdonosok.

Ausztriában tavaly összesen kb. 2.000 db gépet adtak el, ezáltal váltak piacvezetővé. Egy pályázat nélküli évben Magyarországon nagyságrendileg összesen 1.200 db körül, míg ÁTK pályázat hatására 2.000 körül mozog az eladott traktorok száma, emellett Ausztriában megközelítőleg ugyanennyit csak STEYR traktorból vásároltak a gazdák.

Bízom benne, hogy az elkövetkező 10 évben nem lesz szükség szervizre, ezáltal még sokan a szívükbe zárják a márkát. Az asszonyoknak pedig el kell fogadniuk, ez egy hosszú szerelem lesz.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.