A Syngenta 2017. évi őszi káposztarepce kínálata

Az őszi káposztarepcével szemben támasztott piaci igények és a termesztéstechnológiai változások újabb és újabb fejlesztésekre ösztönzik a repcenemesítőket. A Syngenta Kft. is folyamatosan bővíti a SafeCrossTM hibridizációs programjában nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit. Ezenfelül kitűnő betegség-ellenállósággal és rekord terméssel kecsegtető ogura-típusú repcék is jelen vannak a Syngenta őszi káposztarepce kínálatában.

Az utóbbi években a repce növényvédelmét igencsak megnehezítette, hogy 2014-ben a neonikotinoid hatóanyagú készítményekkel végzett csávázási technológia kivonásra került a szántóföldi kultúrákból. Tekintettel arra, hogy rovarölő szeres csávázás nélkül Európa-szerte súlyos gondok jelentkeztek az őszi rovarkártevők elleni védekezésben, több EU tagállam is szükséghelyzeti engedélyt adott ki neonikotionidos csávázásra őszi káposztarepcében. A repcetermesztésben jelentkező növényvédelmi szükséghelyzet kezelésére a 04.2/1190-3/2017 számú szükséghelyzeti engedély alapján a Syngenta intenzív repce hibridjei 2017 őszén Magyarországon is Cruiser OSR-el csávázva vethetők.

Ismerjék most meg a Syngenta Kft. három meghatározó hibridjét, amelyekkel kedvező körülmények között csúcstermés érhető el! A termésbiztonságot az idén a szükséghelyzeti engedély alapján a Cruiser OSR csávázás őszi rovar kártevők elleni hatása is biztosítja.


Fotó: Dr. Szűcs Péter

Az őszi káposztarepce termesztés-technológiája az utóbbi években jelentős változáson ment át, hiszen a gabona-vetőgéppel, magas vetőmagmennyiséggel sűrűre vetett növényből alacsony vetőmagmennyiséggel széles sortávra vetett növény lett. Mivel a vetett magszám jelentősen csökkent,  minden egyes elvetett repcemagot meg kell védeni:

  • a talajból fertőző kipusztulást okozó gombabetegségektől,
  • a talajlakó rovarkártevőktől és korai lombkártevőktől.

A Syngenta Cruiser OSR csávázó szere védelmet nyújt e veszélyek ellen. Két gombaölő szer- és egy rovarölő szer-hatóanyagot tartalmaz:

  • a fludioxonil véd a talajból fertőző Rhizoctonia, Fusarium és más csírapusztulást okozó gombák ellen;
  • a metalaxyl-M a peronoszpóra és a Pythium fajok fertőzését gátolja. Mivel a növényben jól szállítódik, védi a szikleveleket és az első lombleveleket is a fertőződéstől;
  • a tiametoxam a neonikotinoidok közé tartozik. Jól ismert és bevált hatóanyag, amely mind talajlakó kártevők, mint pl. drótférgek, mind korai lombkártevők ellen hatásos. A repcében ősszel a repcebolha és a repcedarázs a legveszélyesebb korai lombkártevők. Kártételük lombvesztést, gyenge őszi fejlődést, téli kipusztulást okozhat.

Mit nyújt a szükséghelyzeti engedély alapján végzett Cruiser OSR csávázás?

  • Kiváltja a rovarok elleni állománypermetezést a legkritikusabb időszakban a repce kelésekor
  • Megbízható védelmet ad a repcebolha ellen
  • Drótféreg ellen is védelmet nyújt
  • Védelmet nyújt tőpusztulást okozó gombabetegségek és korai repce-peronoszpóra ellen

A Syngenta 2017. évi őszi káposztarepce kínálatában szereplő hibridek Cruiser OSR-rel csávázva kerülnek forgalomba, melyeknek vetése csak a NÉBIH által kiadott szükséghelyzeti engedély előírásainak szigorú betartása mellett lehetséges.

SY Florida – korai kelés, rendkívüli vitalitás

Az SY Florida a legújabb, korai érésű hibrid repce a Syngenta kínálatában. A tavalyi évben, a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben a korai hibridek csoportjában, több mint 5 tonnás hektáronkénti terméseredményével (5,43 t/ha) az első helyen végzett. Az SY Florida nemcsak hazánkban teljesített kiválóan, hanem Európa más országaiban is az elsők között szerepelt mind az állami, mind a fejlesztői kísérletekben egyaránt.

Rendkívüli vitalitása, gyors kezdeti fejlődése – gyorsan eléri a rozettás állapotot – lehetővé teszi a vetés késleltetését, vagy az optimális talajviszonyok kivárását. Tavaszi, szintén rendkívül gyors regenerálódása biztosítja a tökéletes termékenyülést és érési folyamatot, mely hozzájárul a nagy termésmennyiséghez. A hibrid kiváló toleranciával rendelkezik a fómás szár- és levélfoltossággal szemben. Növénymagassága közepesnek tekinthető, így megdőlésre is csak átlagos mértékben hajlamos. Erukasavmentes és glükozinolát tartalma is a magyarországi határérték (25 μmol/g) alatt marad.

Egyedülállóan magas, rekordközeli terméspotenciáljának, gyors tavaszi regenerálódásának és fejlődésének (versenytársai között is elsőként virágzik), kiváló olaj- és beltartalmi értékeinek köszönhetően kompenzálja a gyengébb termőhelyi adottságokat is. A korai hibridek vezető hibridje, mind kevésbé intenzív, mind pedig kontrollált, intenzív termőhelyeken (az állami kísérletek adatai alapján).

SY FLORIDA JELLEMZŐI:

Terméspotenciál: kiemelkedően magas
Termésstabilitás: kiváló
Olajtartalom: 47,12% (NÉBIH 2016)
Olajtermés: 2000 kg/ha felett
Fehérjetartalom: magas, 20% felett
Kezdeti fejlődési erély: erős
Télállóság: átlagos
Betegségellenállóság: Phoma-rezisztencia
Növénymagasság: közepesen magas
Szárszilárdság: jó
Tenyészidő: korai

Bluestar – a legtöbbet termő

A Bluestar a Syngenta legújabb, középérésű, ogura-típusú hibridrepcéje. Robusztus megjelenésű, átlagon felüli terméspotenciállal bír, és a termésstabilitása is kiváló. Rendkívül homogén növényállományt nevel, virágzása a középérésű hibridek csoportján belül korán bekövetkezik.

Terméseredménye a magyarországi fajtaregisztrációs rendszerben a középérésű hibridek csoportjában 2016-ban 5,57 t/ha volt, mely 4,8%-kal múlta felül a standard fajták termés átlagát.

A Bluestar hibrid legjellemzőbb tulajdonsága a gyors őszi, kezdeti fejlődés. Jó gyomelnyomó képessége már korán jelentkezik, mivel a sorközöket hamar betakarja, így a gyomosodás veszélye is mérsékeltebb az állományban. A hibrid fómás szár- és levélfoltossággal szemben kiváló toleranciával rendelkezik. A Bluestar betakarításkori termésvesztesége kicsi, hiszen becőinek pergési hajlama nagyon alacsony. Erukasavmentes, és glükozinolát-tartalma is a magyarországi határérték (25 μmol/g) alatt marad.

BLUESTAR JELLEMZŐI:

Terméspotenciál: A „legtöbbet termő” hibridünk
Termésstabilitás: kiváló
Olajtartalom: 47,09% (NÉBIH, 2016)
Olajtermés: 2000 kg/ha felett
Fehérjetartalom: 20% feletti
Kezdeti fejlődési erély: erős
Télállóság: jó
Betegség-ellenállóság: Phoma-rezisztencia
Növénymagasság: magas
Szárszilárdság: jó
Tenyészidő: középérésű

SY Cassidy – gyengébb termőhelyen is helytáll

Az SY Cassidy egy karakteresebb, robusztusabb megjelenésű SafeCrossTM hibrid, melynek köszönhetően a kevésbé intenzív és alacsonyabb potenciálú termőhelyeken is biztonsággal termeszthető. Jó termőképességű helyeken pedig csúcstermésekre képes. A tavalyi (2016) NÉBIH posztregisztrációs kísérletekben termés átlaga 5,12 t/ha volt. Növénymagassága közepes, megdőlésre csak átlagos mértékben hajlamos.

Intenzív őszi fejlődés jellemzi, így kiváló választás tervezett vagy megkésett vetések esetén.  Korai vetés esetén túlfejlettség előfordulhat, mely a télállóságát csökkentheti, de növekedésszabályzással ez elkerülhető. Erősebb vegetációs tulajdonságának köszönhetően a tél utáni, hirtelen tavaszi felmelegedést jól kompenzálja. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárbaindulás, valamint alulról induló oldalhajtás képzés jellemzi, mely növeli a termésbiztonságot. Olaj-beltartalmi paraméterei alapján szintén a prémiumkategóriába sorolható, rendkívül alacsony glükozinolátszintjének köszönhetően (NÉBIH kísérletek 2015/16 – 10,3 μmol/g, csoportátlag 11,7 μmol/g).

Az SY Cassidy hibrid komplex előnye elsősorban a kevésbé intenzív termesztéstechnológiai körülmények mellett mutatkozik meg. Képes kompenzálni a gyengébb termőhelyi adottságokat, gyors kezdeti fejlődésének, fokozatos tavaszi fejlődésének, magas terméspotenciáljának és kiváló olaj-beltartalmi paramétereinek köszönhetően. Mindezek mellett kontrollált, intenzív termőhelyeken is a korai hibridek első számú prémium hibridje az állami regisztrációs kísérletek alapján.

SY CASSIDY JELLEMZŐI:

Terméspotenciál: magas
Termésstabilitás: kiváló
Olajtartalom: 46% (NÉBIH 2016)
Olajtermés: 2000 kg/ha felett
Fehérje tartalom: magas, 20% felett
Kezdeti fejlődési erély: erős
Télállóság: jó
Betegségellenállóság: szárbetegségekkel szemben jó ellenállóság
Növénymagasság: közepesen magas
Szárszilárdság: kiváló
Tenyészidő: korai

Az előzőekben ismertetett, Syngenta őszikáposztarepce-hibridjei magas terméspotenciállal és átfogó ellenálló-képességgel rendelkeznek valamennyi szárbetegséggel szemben. Mindhárom hibrid erukasavmentes, pergési hajlamuk kifejezetten alacsony, és kiváló ár-érték arányt képviselnek. Bármelyik hibrid jó választás a kimagasló termésre vágyóknak.

Dr. Szűcs Péter – szántóföldi technológia szakértő
Nádudvari Éva – termékmenedzser
Ácsné Dr. Szekeres Dóra – termékmenedzser

betakarítás biztonság csávázás fejlesztés gabona gyomosodás őszi káposztarepce repcetermesztés rovarkártevő technológia termesztéstechnológia vetőgép vetőmag