fbpx

A Szarvasi Agrár Zrt. rizsüzeménél bevált a Cimbria technológia

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 11.

– A Szarvasi Agrár Zártkörűen Működő Részvénytársaság fő tevékenysége a növénytermesztés, a tejhasznú szarvasmarhatartás, rizs- és szemestermény-feldolgozás. A rizsüzem esetében a terményfeldolgozási, élelmiszer-előállítási, -tárolási tevékenység a fő profil, amelyet saját részre és a partnereink felé egyaránt végzünk – foglalta össze a cég tevékenységét ifj. Bartolák Zoltán üzemvezető, akivel a Cimbria-gépbeszerzések kapcsán beszélgettünk.

Mikor és hogyan kerültek kapcsolatba a CHH Műszaki KFT-vel?

– 2008-ban indult az a jelenleg is tartó közös együttműködésünk, amelynek célja a korábbi, meglévő tisztítóberendezéseinket felváltó korszerű, minőségi és mennyiségi elvárásokat egyaránt teljesítő gépek beszerzése volt. Ebben az időben szigorodtak a környezetvédelmi előírások is – itt elsősorban a minket érintő porkibocsájtásra gondolok –, így még inkább szükség volt a mai kor elvárásait teljesítő technológia beépítésére. Több cég megkeresése és ajánlata után végül a CHH Műszaki KFT mellett döntöttünk. Fontos szempont volt, hogy olyan partnert találjunk, akire a későbbiek során is számíthatunk. Ezt maximálisan igazolta az első gép beüzemelése óta eltelt 11 év.

Milyen gépeket vásároltak a CHH Műszaki KFT-től?

– Az eltelt több mint egy évtized alatt valamennyi, a tisztításhoz kapcsolódó gépünket sikerült lecserélnünk. Elsőként került beszerzésre 2008-ban az aprómag-üzemrészünkben található Delta 115-ös típusú síkrostás tisztító, triőrrel kiegészítve. A következő évben a fogadógaratnál található Delta 145ös síkrostás elő-, utótisztító váltotta a korábbi gépet. 2019-ben a hántoló üzemrészünkben található Delta 115 síkrostás tisztító triőrrel együtt a közel 40 éves rostánkat cserélte le. A technológia kiegészítésére egy Delta 184 típusú toklászoló berendezést is vásároltunk. És szintén idén került üzembe a Sea True típusú színosztályozónk, valamint a GA 71-es típusú fajsúlyszeparátorunk és az automata Big-zsáktöltőnk, beépített mérleggel.

Megosztaná velünk az üzemeltetési tapasztalatait?

– A nagyobb teljesítmény nyilvánvaló előny, különösen a csúcsidőszakot jelentő június-október közötti időszakban, miközben kiemelt jelentősége van a minőségnek is. Valamennyi beállítást sokkal finomabb értékek között lehet szabályozni, eltérően a korábbi gépeinktől. Ezek közül az egyik szabályozható paraméter – a teljesség igénye nélkül –a fajsúly szerinti elválasztás pontosságának a növelése. A nagyobb és többszintű rostalemez-felületek kombinációjával adott esetben egy tisztítási menettel elérjük azt a szabvány szerinti tisztaságot, amihez korábban két-három menet is szükséges lehetett. A tisztítási folyamat során teljesen eltérő elven működő gépek is a rendelkezésünkre kell, hogy álljanak a kívánt végeredmény érdekében. Például a síkrostás tisztító után a színre válogató vagy a fajsúlyszeparátor végzi el a befejező tisztítási műveletet.

Összegezve: megbízhatóság, stabil, folyamatos működés jellemző. A sokrétű kombinációs lehetőségek mellett is könnyű a gépek beállítása, a mennyiség és minőség összhangban van.

Mi a véleménye a CHH Műszaki KFT-ről? Kinek ajánlaná a Cimbria gépeket?

– Minden beruházásunk egyedi, és a korábbi adottságokhoz kellett, hogy illeszkedjen. Egy ilyen összetett tervezéshez és kivitelezéshez nélkülözhetetlen az a szakmai háttér és partnerközpontú szemlélet, amely a CHH Műszaki KFT-t jellemzi. Valamennyi határidőt pontosan tartanak, pályázati anyagaik, a helyszínen elvégzett beépítéseik magas színvonalat képviselnek. A Cimbria gépeket mindenkinek ajánlom, aki minőségi, felső kategóriás gépekkel akar hosszú távon dolgozni. Legyen szó egy gép beszerzéséről vagy komplett üzem kivitelezéséről, minden igényre kiváló megoldást nyújt a CHH Műszaki KFT szakértő csapata.