fbpx

A tudományos eredmények mezőgazdasági hasznosulását erősítené a Debreceni Egyetem

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 27.

Debrecen, 2013. március 27., szerda (MTI) – A tudományos eredmények és a mezőgazdasági innováció gyakorlati hasznosulásának előmozdítására szervezett hagyományteremtő fórumot szerdán a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centruma (DE-AGTC).

Nagy János centrumelnök az I. Innovációs Szakmai Nyílt Nap című tanácskozás megnyitóján azt mondta: az egyetemi tudásbázis valójában annyit ér, amennyi gazdasági hasznot képes hajtani, amennyire az hasznosulni is tud a termelésben.

A mezőgazdasági termelőkből és agrárszakemberekből álló hallgatóság előtt az elnök hozzátette: kétoldalú, intenzív kapcsolatot szeretnének kialakítani a mezőgazdasági innováció elősegítéséért, így évente szeretnék megrendezni a nyílt napot.

 

 

Nagy János az egyetemi kutatómunka eredményeit méltatva kiemelte, hogy Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díját a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. nyerte el, azokért az öntözési és halászati fejlesztéseiért, amelyeket részben a DE agrárcentrumában dolgoztak ki.

Jávor András rektorhelyettes, a DE-AGTC Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézetének vezetője az egyetem fontos értékének nevezte, majd bemutatta a kihelyezett tanszékek rendszerét, továbbá a klaszteriális kapcsolatokat.

Az intézetvezető egyben szorgalmazta a vállalkozásokat, hogy amennyiben bemutató üzemet hoznának létre vagy bármilyen eljárásra tudományos megoldást dolgoznának ki, keressék fel a Debreceni Egyetem agrárcentrumát.

A szakmai napon nyolc előadó foglalta össze az állattenyésztés, a takarmányozás, a molekuláris genetika, a proteomika, valamint az élelmiszeralapanyag-előállítás, -feldolgozás, és -fejlesztés aktuális kérdéseit. A program délután laborlátogatásokkal zárul.

 

MTI 2013. március 27.