fbpx

„A Väderstad Rapidnak köszönhetően fél tonnával több repcém termett”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 július 17.

– számol be lelkesen Hodoniczki András gazdálkodó, akinek elégedettségét a svéd gyártó patinás vetőgépe biztosítja a Bács-Kiskun megyei Kisszálláson.

-Bemutatná a gazdaságát?

-Úgy 15 éve kezdtem a gazdálkodást a szüleimtől átvett 50 hektáros területen, melyet immár 300 hektárra sikerült kibővítenem. Földjeim nagyobb része középkötöttnek mondható, a lazább, homokosabb, 15 aranykorona-értékűtől kezdve egészen a jobb minőségű, 30 aranykoronásig váltakozik. Főbb növényeim az őszi káposztarepce, a búza, a kukorica és a napraforgó.

-Mikor és hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával7

-2007-ben több gépbemutatón is találkoztam a Väderstad-munkagépekkel, illetve ekkortájt az egyik ismerős gazdatársam vásárolt egy TopDown tárcsás kultivátort, mivel a forgatás nélküli talaj műveléshez keresett megfelelő eszközt. Ez a momentum rám is nagy hatással volt, hiszen szinte folyamatosan láthattam, hogyan vizsgázik a kultivátor a mindennapokban, illetve az üzemeltetési tapasztalat is első kézből érkezett, többször kipróbálhattam saját földjeimen is.

-Jól tudom, hogy mégsem TopDownra ruházott be először a Väderstad palettájáról? Elmondaná, milyen gépei vannak?

-Ez így van. 2008-ban egy 620-as Rollex henger beszerzésével indult a márkával való kapcsolatom. Szerettem volna a régebbi vetőgépem után a talajt visszazárni, erre kerestem megfelelő hengert. Szétnéztem a piacon, de a Rollex egyedi gumiágyas csapágyazása rögtön meggyőzött, mellette döntöttem. Jövőre lesz 10 éves ez a henger, több ezer hektár van már mögötte, de semmit nem kellett rajta még javítani. Véleményem szerint a Rollex igazán masszív szerkezetű munkagép, és hosszú élettartammal jellemezhető.

A következő munkaeszköz egy 2015-ben vásárolt, 4 méteres Rapid vetőgép volt, mely beruházás kapcsán egy-két céget megkerestem, árajánlatokat kértem, az üzemeltetésükről pedig számos gazdatársam véleményét kikértem. Összegezve a sok-sok információt, a Rapid maradt a kalapban. Szerencsére kaptam kölcsön egyet, így ki is tudtam próbálni a vásárlás előtt, és olyan egyenletes repcém lett, hogy teljesen biztos voltam: a Rapid mellett voksolok. Két év távlatából nyugodt szívvel mondom: jól döntöttem. Ha este úgy fekszel le, hogy elégedett vagy a munkáddal, akkor megérte. Nos, nekem ezt az érzést a Rapid megadta…

2015 tavaszán borsóvetéssel kezdte, közel 5 tonnás termésátlagot sikerült elérnem. A vetőgép nagy menetsebesség mellett is megbízható vetésminőséget garantál. Mélységtartása kiváló, akár 15 km/h sebességgel is precízen vet. De mégis talán leginkább a repce hálálta meg, hogy Rapiddal vetem. A régi vetőgépem a homokdomboknál olyan mélyre rakta a magot, hogy ki sem kelt, emellett rengeteg kihagyással dolgozott. A Väderstad Rapidnak köszönhetően fél tonnával több repcém termett ugyanazzal a technológiával.

A harmadik és egyben eddigi utolsó vásárlásom a márkától egy Carrier XL 6,25 m munkaszélességű rövidtárcsa. 2015 nyarán iszonyú szárazak voltak a talajaim, és pont ekkor kaptam demóra egyet. Kitűnő munkát végzett! Tavaly ismét kipróbálhattam, és végleg meggyőződtem arról, hogy a talaj teljes átmunkálásához nélkülözhetetlen ez az eszköz. A tárcsák állítható dőlésszöge nagyon hasznos. Mondtak itt nekem gazdálkodó ismerősök pro-és kontra véleményt a Carrier vásárlása előtt, de mikor belevittem a learatott napraforgóba, mindenki csodálta a munkáját…! A CrossCutter Knife késes henger éles, ferdén álló kései úgy összezúzták a szármaradványokat, hogy abban hiba nem volt. Mindössze egy gazdálkodó mondta, hogy erre az ő tárcsája is képes, hozzáteszem sosem hívott ki a földjére, hogy megbizonyosodjak erről… A sztori pikantériája, hogy tudtommal ő most azon dilemmázik, hogy vajon hogyan tudná lecserélni a tárcsáját egy Carrier XL-re.

-Tervez még vásárlást a márkától?

-Igen, tervezek. Mint mondtam, nagyon meggyőző a Väderstad TopDown munkája, jó lenne kibővíteni ezzel a kultivátorral a munkagép-parkomat. Ahogy egyre csökkentem a szántásos technológia arányát, úgy szükséges lenne a területek alapművelésére. Meggyőződtem arról, hogy tökéletes munkát hagy maga után.

-Miért ajánlaná a márkát?

-Talán elcsépeltnek hangzik, de aki hosszútávban gondolkodik, az szerintem mindenképp tervezhet a márkával. Én kipróbáltam és használom is a gépeket saját földjeimen, így valóságos képet kaptam a munkájukról. Ajánlom másnak is, hogy tesztelje a keresett Väderstad munkaeszközt, bizton állítom, nem fog csalódni!

Kalmár Nárcisz

Vaderstad Kft.
2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.

Telefon: +36 22/709-000, fax: +36 22/709-023
E-mail: [email protected]
www.vaderstad.com