fbpx

Népszerű piac, jövőre rekordot dönt a baromfihús Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2024 november 12.

Az európai baromfiágazat jó állapotban van, magas hozamokkal és kedvező kilátásokkal. Ez derül ki mind az Európai Bizottság, mind az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) tanulmányaiból. Rekord jöhet baromfihúsból Európában.

Itthon és az EU-ban is nő a termelés

A baromfiágazatról szóló 6 hónapos uniós prognózis szerint az európai baromfihús termelése és exportja is növekedni fog ebben az évben. A termelés 4%-kal, az export pedig 3%-kal nő idén a 2023-hoz képest, és az emelkedő tendencia 2025-ben is folytatódik. Ehhez az enyhébb madárinfluenza-szezon, az alacsonyabb takarmányköltségek és a magasabb termésár is hozzájárul. Az idei év első felében 4,7%-kal nőtt a feldolgozott madarak száma az EU-ban. Hollandia, Svédország és Litvánia kivételével szinte az összes uniós országban nőtt a termelés. Lengyelországban a 2023/2024-es termelés több mint 5%-kal haladta meg a 2022/2023-ast, míg Hollandiában csaknem 5%-kal esett vissza a termelés. Az olasz baromfiágazat több mint 5%-kal nőtt, a németországi termelés enyhe, 1 százalékpontos növekedést mutatott. A lista élén Franciaország állt több mint 15%-os növekedéssel.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss jelentése – a KSH adatait idézve – azt írja, hazánk baromfihúsexportja 3%-kal 124 ezer tonnára nőtt 2024 első hét hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva. Jó hír, hogy jelentősen csökkent a baromfihúsimport (-20%). Az AKI vágási statisztikai adatai alapján nőtt a vágási teljesítmény is: a bő 487 ezer tonnás (élősúly) baromfivágás (2024 első nyolc hónapjában) 11%-kal több, mint tavaly.

baromfitelep brojler
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Gyorsan nő a baromfi, csökken a sertéshúsfogyasztás

Az említetteken túl a trendet erősíti az is, hogy a termelésnövekedés mellett élénkül a fogyasztás és az export is az EU-ban. Ez 2025-ben várhatóan eléri az egy főre eső 25,2 kg-ot, ami közel 10 kg-mal több, mint a századfordulón. 2000-ben egy átlagos európai 16,4 kg baromfihúst evett évente. A brojlerhús fogyasztása tehát közeledik a sertéshúshoz, ami 2000 óta csökken (évi 34,3-ról 2025-re várhatóan 31 kiló alá). A baromfifogyasztás negyedszázad alatti növekedése akkora, mint a teljes éves marhahús mennyisége – ami egyébként szintén csökken: a 2000-es 12 kg-ról 2025-re egy főre vetítve 9,4 kg-ra esik vissza.

Az európai baromfihús-termelés egyébként gyorsabban nő, mint a világátlag, és jövőre várhatóan eléri a 2%-ot, ami 105 millió tonna baromfihúst – és rekordot jelent. rekordtermelése várható.

Az EU mellett Kínában, az USA-ban, Törökországban, Brazíliában és Mexikóban is termelésnövekedés tapasztalható a takarmányköltségek enyhe csökkenése és a fogyasztói kereslet élénkülése miatt, amit a gazdasági növekedés ösztönöz.

Világszerte nő a termelés és az export

Ugyanakkor a globális piacon is növekedés várható: mind Kína, mind Brazília erősíteni akarja pozícióit. A globális export is 2%-kal nő 2025-ben, miután 2023-ban és 2024-ben viszonylag stagnált a kereskedelem. Az USDA előrejelzése szerint jövőre rekordmennyiségű, 13,8 millió tonna baromfihúst szállítanak majd világszerte. A szakértők szerint a magas patogenitású madárinfluenzával kapcsolatos korlátozások csökkentése ösztönözni fogja az EU exportját különböző piacokra. Azonban továbbra is Nagy-Britannia az EU legnagyobb értékesítési piaca.