fbpx

Bezuhant a baromfihús ára, nőtt a marhahúsexport

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 12.

Július közepén a sertés- és baromfihúsok jelentős részének termelői, feldolgozói értékesítési és kiskereskedelmi beszerzési árai is alacsonyabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Rossz hír, hogy tovább csökkent a vágások száma, viszont nőtt a szarvasmarha-kivitel volumene és értéke is – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában.

szarvasmarha
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Sokkal alacsonyabb sertés- és baromfihús-árak

Éves összevetésben a magyar vágósertés termelői kilónkénti ára több mint 10 százalékkal volt alacsonyabb (836) júliusban. A nyers sertéshúsok többségének feldolgozói értékesítési és kiskereskedelmi beszerzési árai szintén alacsonyabbak voltak, mint tavaly júliusban. A belföldi termelésből származó vágósertés termelői ára eddig egész évben elmaradt a 2023-as szinttől, és bár a 2022-esnél kissé magasabb, de az előző hónapban ahhoz képest is minimálisra csökkent a különbség – összegezte a jelentés alapján az MBTT.

Az AKI adatai szerint a szárnyasok termelői ára még nagyobb mértékben marad el az egy évvel korábbitól. A vágócsirke csaknem 18 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly, kilónkénti ára körülbelül 413 forint. A vágópulyka ára 15 százalékkal mérséklődött, így megközelítette az 592 forintot. A friss csirkehúsok és pulykahúsok többségének ugyancsak elmarad az ára a tavalyitól, olykor 10 százaléknál nagyobb mértékben.

A tojás csomagolóhelyi értékesítési árai mérettől függően 10 és 20 százalék közötti mértékben csökkentek 2023 júliusához képest. A ketreces tartásból származó darabonként 40,53 forinttól volt kapható, a mélyalmosból a legolcsóbb darabja 43,85 forint volt a két héttel korábbi adatok szerint.

Tovább tart a marhahús-kivitel növekedése

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint az idei év első 5 hónapjában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve bő 10 százalékkal maradt el a tavaly olyankoritól. Az összes vágás kétharmadát adó tehenek vágása több mint 12, az üszőké bő 16 százalékkal volt kevesebb, a bikáké nem változott számottevően az egy évvel korábbihoz képest.

Ugyanakkor, a KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 13,2 százalékkal bővült (25 ezer tonna), értéke 8,4 százalékkal emelkedett 2024 január–áprilisában a tavalyi azonos időszakhoz képest. Hasonló nagyságrendben (13,7 százalékkal) nőtt a marhahúsimport volumene is, 4,4 ezer tonnára, viszont az értéke csak 6 százalékkal emelkedett.

Az élőmarha-export növekedése örömteli – már csak azért is, mert tavaly több mint 10 százalékkal csökkent a kivitel, míg a behozatal 33 százalékkal nőtt. A marhahúsexport mennyisége és értéke is jelentősen esett (17 és 20 százalék). Tavaly a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10 százalékkal csökkent 2022-höz képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10 százalékkal, a bikáké 11 százalékkal volt kevesebb, igaz, az üszőké szűk 5 százalékkal nőtt.