fbpx

Szüret: még több a bírság, ha nem jelentik be a napszámost

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 25.

Több százezer munkást és több ezer gazdaságot érint az egyszerűsített foglalkoztatás – de nagy bírság lehet a vége a feledékenységnek, csalásnak.

szilva napszámos alkalmai munka
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Csak júliusban 350 ezren dolgoztak az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, ami nagyon szép szám. Várható, hogy az őszi betakarítási idényben is nagy lesz az érdeklődés az egyszerűbb és kedvezményes adózást lehetővé tévő szisztéma iránt. Ugyanakkor nagyon sokat kockáztat az a gazda/gazdaság, aki-ami elmulasztja az alkalmi munkavállaló bejelentését. Augusztus elejétől ugyanis már nem 1, hanem 2 millió forintos bírságot is kaphat az alkalmazó – ráadásul alkalmazottanként! Emellett egy sor joghátránnyal kell szembenézzenek. Egyrészt 2 évre felkerülnek a NAV illegális foglalkoztatók szégyenlistájára, adózói besorolásuk kockázatos minősítést kap, továbbá elveszítik kedvező adózási módozatukat, és 24 hónapig nem is kerülhetnek vissza a kisvállalati adót választók népes táborába. Emellett ugyancsak 2 évig nem kaphatnak semmilyen költségvetési támogatást – vagyis fejlesztési, beruházási pályázaton sem tudnak részt venni.

Mezőgazdasági (illetve turisztikai) idénymunkánál a munkavállaló foglalkoztatása ugyanazon munkáltatónál az adott évben nem haladhatja meg a 120 napot. Alkalmi munkánál a létszámkorlát mellett szintén figyelemmel kell lenni a foglalkoztatás időtartamára, amely az azonos felek között nem haladhatja meg az egymást követő 5 napot, egy naptári hónapban a 15 napot, az adott évben a 90 napot – áll a NAV tájékoztatójában.