fbpx

Hátrányba kerülhet az európai mezőgazdaság

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 29.

A tervezett szabályok az állattenyésztési- és a növénytermesztési ágazat számára olyan szigorításokat írna elő, melyek a termelésre kedvezőtlenül hatna, a megtermelt mennyiség csökkenne, vagyis hátrányba kerülnének a gazdák a harmadik országi termelőkkel szemben.

Mezőgazdasági munka, erőgépek a földeken
Fontos a fenntartható mezőgazdaság, de a terméseredmények is azok (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 26-i ülésén két olyan bizottsági javaslatot is megvitattak az uniós agrárminiszterek, amelyek hátrányosan érintik elsősorban a közepes méretű állattartó telepek működését, valamint a növénytermesztést a vegyszeres felhasználás fűnyíróelv-szerű csökkentésével.

Az államtitkár szerint sem kérdés a környezeti szempontból fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés fontossága, ugyanakkor olyan ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve, amelyek veszélyeztetik az uniós élelmiszerellátás alapjait.

Sertés- ,baromfi-, valamint szarvasmarhatelepeket érintene az intézkedés

Az állattartás esetében a nagyüzemekre meghatározott környezeti kibocsátási szabályok kiterjesztését javasolják a főleg családi gazdaságok keretei között működő, 150 számos állategység feletti állatlétszámmal dolgozó közepes méretű állattartó gazdaságra, beleértve a szarvasmarha ágazatot is.

Az intézkedés így már több mint 1900 sertés- és baromfi-, valamint 880 szarvasmarha telepet érintene Magyarországon. A jelenlegi szabályozás ezzel szemben mindösszesen 600 sertés- és baromfitelepet érint, a szarvasmarha ágazatra pedig nem is vonatkozik.

A tervezett szabályozás várható környezeti eredményei jóval kisebbek annál, mint amekkora hátrányt okoznak annak gazdasági következményei és az adminisztratív terhek emelkedése az állattartók és az állati termék előállítás számára.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés pont azt az ágazatot hozza nehéz helyzetbe, amelyik a legnagyobb bajban a megemelkedett takarmány– és energiaárak miatt.

Hol vannak a szakmai szempontok?

A jelenlegi – a növényvédőszer-felhasználás fűnyíróelv-szerű, 50%-os csökkentésére irányuló – bizottsági javaslat nincs tekintettel a mezőgazdasági termelés szakmai szempontjaira, az európai élelmiszertermelési potenciál megőrzésére, illetve a tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért csökkentési eredményeit sem veszi figyelembe. Alapvető mezőgazdasági kultúrák termesztését lehetetlenítené el, amely termeléscsökkenéshez és ezáltal a harmadik országokban jóval környezetszennyezőbben előállított import növekedéséhez vezet. A javaslat mögött nincsenek vizsgálati eredmények, melyek a következményekre rámutatnának, így a gazdasági és élelmezésbiztonsági következmények sérülnek.

Forrás: AM/Sajtóközlemény