Megjelent a nyilvántartásba vett lepárlóüzemek listája – a kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdő szőlő- és bortermelők támogatására 1,62 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 90 000 hl, eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozé borok krízislepárlását hirdettek meg a 55/202 (IX. 15.) AM rendelet (továbbiakban Rendelet) alapján.
A lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható
Az új formában megjelenő termék a szeszesitalok piacát nem terheli, mivel ipari vagy gyógyászati vonalon használható fel, ugyanakkor hozzájárulhat az utóbbi időszakban kialakult piaci nehézségek kezeléséhez.
A támogatás jogosultja a lepárló üzem, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át. A Kincstár 49/2023 (IX.21.) közleményében közzétette az általa előzetesen nyilvántartásba vett lepárlóüzemek listáját és a lepárlók borászati termékekre vonatkozó lepárlási vállalásaikat.
Az érintett lepárlóüzemek (borászati termékek lepárlása):
- Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt. (6413 Kunfehértó, IV. Körzet 6.), vállalt mennyiség: 18 000 hl;
- Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. (9027 Győr, Budai út 7/A), vállalt mennyiség: 30 000 hl.
A lepárlási igény tartalmi követelményei
A bortermelőknek a lepárló üzemek honlapján meghirdetett borfelajánlási időszakban kell a lepárlási igényüket jelezni a lepárlóüzem felé.
Az igényben fel kell tüntetni:
- a lepárlásra szánt oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméket;
- a beszállítani kívánt borászati terméktétel mennyisége tételenként és összesítve;
- a hegybírói igazolás másolata arról, hogy a beszállítást végző (vagy végeztető) bortermelő a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és a borászati terméktétel 2023. június 1-jén a tulajdonában volt; illetve színe rozé vagy vörös;
- a vonatkozó oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának való megfelelést igazoló analitikai és érzékszervi vizsgálat eredményéről szóló dokumentumok másolata;
- a bortermelő nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy nem minősül kockázatos üzemengedélyesnek, valamint a borászati üzemét a Rendelet hatálybalépésének napját megelőző három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozatával véglegesen nem zárta be, vagy tevékenységét ideiglenesen nem függesztette fel.
Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2 500 hektoliter borászati termék felajánlását jelezheti, illetve szállíthatja be.
További követelmények
Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani:
- amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és akinek a borászati terméktétel 2023. június 1-jén a tulajdonában volt;
- amely megfelel a szőlészetről és borászatról szóló évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek, vagy oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati termékre vonatkozó forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik;
- amelynek a színe rozé vagy vörös;
- amelynek a beszállításáról és ipari, gyógyászati vagy energetikai célú lepárlásáról a lepárlóüzem és a bortermelő előzetesen szerződést kötött.
A lepárlóüzem által visszaigazolt, a Rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő bortétel beszállítására, illetve lepárlására vonatkozóan szerződéskötési kötelezettség terheli a lepárlóüzemet és a bortermelőt.
Borászati terméket lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett időszakban (jelenleg 2023. október 12-ig) lehet.
Eltérő megállapodás hiányában krízislepárlás céljából a borászati termékek átadása és átvétele a lepárlóüzem telephelyén történik.
Az intézkedéssel kapcsolatban további információk érhetők el a MÁK honlapján, illetve a felajánlási és beszállítási időszakok megtalálhatók a lepárlók weboldalán.
Forrás: NAK