Több mint másfél milliárd támogatás a borászoknak

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 19.

Védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatoknak az Agrárminisztérium.

Vörösbor
Célzottan csak a rozé- és vörösborok lepárlása támogatott (fotó: Pixabay)

A borpiaci nehézségek kezelése érdekében, bár a fehérbornak még van piaca

Az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90.000 hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg hazánkban támogatott módon. A keretösszeg nem tér el lényegesen a korábbi években biztosított támogatástól. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. Emellett a szakminisztérium bízunk abban, hogy a támogatás hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar gazdák a megtermett szőlőjüket magasabb áron tudják értékesíteni.

A részletes támogatási feltételek az Agrárminisztérium szőlőtermesztési és borkészítési szakterületével kapcsolatos oldalán érhetőek el.

Csak oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott bor a támogatott

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 Ft közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2.500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 %.

A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.

Forrás: AM Sajtóiroda