fbpx

Egy gazda cukrot juttat ki a búzájába – de vajon miért?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 13.

A sima, kereskedelmi forgalomban kapható cukor és a nitrogény-műtrágya keveréke elősegíti, hogy a búza többek között magasabb fehérjehozamot termeljen. Ám a keverék kijuttatásának időzítése nagy fontos.

Előnyök

Az Unser Land, a bajor rádiócsatorna YouTube-videójában két gazda számol be a cukor- és nitrogénpermetezéssel kapcsolatos  tapasztalatairól. Többéves tapasztalatokról van szó, amelyek keretében hektáronként 5 kg cukor és 5 kg nitrogén műtrágya 150 l vízben való feloldásával kísérleteznek. A keverékkel való permetezés pozitív hatással van a hektolitertömegre és a búza fehérjehozamára, sőt, a kezelés akár 350 kilós többlethozamot is eredményezhet. A szaktanácsadó hektáronként 80 euró körüli pluszt feltételez a kezelésből 30 euró körüli hektáronkénti költség mellett. További előnye, hogy a keverék hatására a búza jobban bírja az aszályos stresszt. Ugyanakkor a kezelés időzítése különösen fontos. A búzát 7-14 nappal a virágzás után kezelni kell, különben a permetezés nem éri el a kívánt hatást.

Kihívások és aggályok

A cukor–N-műtrágya keverék kijuttatása azonban nemcsak előnyökkel kecsegtet, veszélyei is lehetnek. Egyrészt a szénhidrátban gazdag keverék vonzhatja a levéltetveket a búzára, fogékonyabbá teheti a kezelt táblát a barnarozsdára és más gombás betegségekre.

A másik kihívás mechanikai jellegű: a növényvédő permetező tartályába került cukrot gondosan el kell távolítani, sőt. Nem véletlen, hogy a gyártók gondosan közlik, milyen szert, anyagot nem javallanak a tartályokba engedni. Az Agrarheute beszámolója szerint a cukor az egyik úgynevezett alapanyag. Ezek olyan anyagok, amelyek hasznosak az integrált növényvédelemben, az öko szemléletű növénytáplálásban, de nem ebben a formában, nem ezzel a céllal. Az alapanyagok jóváhagyásához értékelő jelentést kell benyújtani az EU Bizottsághoz.