fbpx

Tőzsdei spekuláció és az időjárás nyomja a búzaárakat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 17.

Drasztikusan tovább csökkentik az oroszok a búza-terméskilátásaikat, miután a meleg-száraz április utáni májusi fagyok pusztítanak a nagy gabonatermő vidékeken.

Pusztítja a termést a száraz meleg és a fagy

Tőzsdei megfigyelők helyszíni források közlése alapján arra számítanak, hogy ismét, ezúttal 90 millió tonnára csökkentik a búza-terméskilátásokat Oroszországban. Ez drámai jövőt vetít előre. Egyrészt azért, mert még mindig nincs vége a szeszélyes dél- és közép-oroszországi tavasznak, vagyis akár további anomáliák várhatók. Másrészt ez nem az első drasztikus csökkentés: a Sovecon elemzői áprilisban már 1 millió tonnával 94 millióra csökkentették a 2024-es orosz búzatermelésre vonatkozó előrejelzésüket. A legújabb becslések már 90 millió tonna alá teszik ugyanezt. Dél-Oroszországban, az ország legnagyobb, a teljes gabonatermés több mint 40%-át adó búzatermelő régiójában a talajnedvesség szintje súlyosan elmarad az optimálistól, ráadásul a minimum hőmérséklet 2-4°C-kal volt az átlag felett tavasz elején. A következő hetekben a fő időjárási modellek a szokásos csapadék 60-90%-át jósolják Dél-Oroszországban, ami a magas hőmérséklettel együtt tovább rontja a növények nedvességellátását a régióban.

A bizonytalanság kedvez a spekulációnak

Akkor még sokan magas termés a Volga és közép-oroszországi régió magas terméskilátásaiban bíztak. Ám a térségben nemrég ismét súlyos fagyok alakultak ki, és a termékeny régióban a korai, meleg tavasz után a hideg letarolta az előrehaladott fenológiai fázisban lévő növényeket. Akárcsak a búza terén, a gabonákat érintően összességében is folyamatosan leértékelik a várható termés mennyiségét: április közepén orosz agrárminisztérium közölte, hogy a 2024-es gabonatermés 132 millió tonnára csökkenhet a 2023-as 145 millió tonnáról. És ebben még nem volt benne a múlt heti fagyok hatása.

Mindeközben az Agritel – a búza árának múlt heti tetőzését követő enyhülés révén – azt tapasztalja, hogy az ármérséklődés mögött a pénzügyi szereplők nagy aktivitása rejlik, akik a közelmúlt piaci fejleményeihez igazodva alakítják pozícióikat. Ezt az orosz termést és exportpotenciált befolyásoló hírek is generálják, a bizonytalanság kihat a spekuláció aktivitásra.