fbpx
733701

Már versenyezni kell a kazak búzáért – lesz is sok belőle

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 16.

Idén a jelek szerint sokkal több – és várhatóan jobb minőségű búzát – termeszt majd Kazahsztán. A kazak árura sorban állnak a vevők, köztük a magyar búzát is nagyban vásároló Olaszország…

Nagyban nyomják

A 2023-as év kedvezőtlen volt a kazahsztáni gabonatermelőknek: kevés és rossz minőségű termés született, így nagy a verseny alakult ki tavaly a kazah búzáért Olaszország és Kína között, akik hasonló nagyságrendekben, 4-500 ezer tonnájával vásárolják a közép-ázsiai gabonát. A bruttó búzatermés azonban idén 12%-kal magasabb lehet, mint 2023-ban, vagyis 12,5 millió tonnát arathatnak a tavalyi 11 millióval szemben. Kazahsztán már ma is a világ tíz legnagyobb búza- és liszttermelőjének egyike, így semmit sem apróznak el: a majdnem 3 millió négyzetkilométeres országban 17 millió hektáron folyik növénytermesztés, 2,5 millió hektárra akarják kiterjeszteni az öntözést, és a Közel-Kelettől Közép-Ázsiáig kiterjedő intermodális közlekedési hálózat kialakítását tervezik. Bár már így is több mint 80 országba exportálnak, az állam célja az agrárkibocsátás termelékenységének megháromszorozása, az export megkétszerezése. A 80 állam egyik a magyar búzának is fontos piacot jelentő Olaszország, amelynek a nagyobb kazak termés miatt idén vélhetően nem kell hiánytól tartson.

búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Fékezik a behozatalt

A kazakok mindeközben jelentősen csökkentik az orosz búzabehozatalt, miután a gyenge minőségű orosz árut legális és illegális úton nagy mennyiségben vitték Kazahsztánba, rontva ezzel a hazai termelők piaci helyzetét. Tavaly ezért be is tiltották az orosz behozatalt, idén pedig várhatóan jelentősen csökkentik azt. A kazak mezőgazdasági miniszter ezzel párhuzamosan a napokban megtiltotta a búza behozatalát Kazahsztánba az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Unió minden tagállamából.