fbpx

Búza, repce: most az amerikai árak húzzák lefelé a trendet

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 16.

Négyhónapos mélyponton a gabonaárak: hétfőn ismét nagyot esett, és 215 euró alá került a búza ára a pénteki jelentős esés után. Ugyancsak és továbbra is zuhanórepülésben van a repce ára.

A búza jelzett ára április óta a legalacsonyabb szint. A kiváltó ok az USDA jelentése, amely 6 millió tonnával növelte a globális termelést. Az európai búzapiacot emellett a Fekete-tenger betakarítási nyomása, valamint Oroszország és Ukrajna alacsony exportárai is sújtják. Ezzel szemben a kukorica ára – mint nemrég lapunk is megírta – valamivel jobban tartja magát a Balkán és a Fekete-tenger termeléscsökkenésétől való félelem miatt. A repceeladások azonban ismét meredeken esnek, mert a kanadai repce profitál a termőterületek jó termesztési feltételeiből.

aratás
aratás

Az agritel szerint meteorológiai szempontból az európai kontinenst továbbra is két részre osztja egy délnyugat-északkeleti sáv, amelynek nyugati felén továbbra is párás, instabil az idő, ami a kukoricának kedvez, de lassítja az őszi gabona betakarításának előrehaladását, és rontja a termés minőségét. Kelet-Európában folytatódik a szárazság és a hőség, ami segíti a gyors aratást, de már hátráltatja a kukorica növekedését – nálunk akár el is viheti a jó terméshez fűzött várakozásokat…

Az európai határidős piacon az új betakarításra (szeptemberre) vonatkozó búza ára a hétfőn folyó kereskedésben 6 euróval csökkent, és tonnánként 214 euróra csökkent. A következő decemberi dátum 5,50 euróval 223 euróra esik tonnánként. A kukorica augusztusi ára 4 euróval 212,75 euróra esik. Az új kukoricatermés tonnánkénti ára 206 euró, ami 3,75 euróval alacsonyabb. Az új betakarítás (augusztus) tekintetében a repce 6 eurós csökkenést mutat a hétfőn folyó kereskedésben, 468,50 euró tonnánként. A következő novemberi dátum 5,25 euróval 474,50 euróra esik tonnánként.

Ezzel egyidőben az USDA több országban növelte a várható termésbecslést elsősorban az USA-ban, Pakisztánban és Kanadában. Pakisztán termelési előrejelzését 1,4 millió tonnával, 31,4 millió tonnára emelték. Kanada termelése 1 millió tonnával 35 millió tonnára nő a kanadai préri tartományok jelentősen javuló nedvességtartalma miatt. Az USA termelése 3,6 millió tonnával 54,7 millió tonnára nőtt. Ezúttal Oroszország (83 millió tonna), Ukrajna (19,5 millió tonna) és az Európai Unió (130 millió tonna) esetében nem történt változás az előző hónaphoz képest – írja az agraheute.