fbpx

Majdnem negatív rekord az idei búzatermés itthon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 28.

Idén nem katasztrofális aszály, hanem a jóval kisebb termőterület miatt évtizedes negatív rekord közelébe süllyed a búza termésmennyisége. Miután Európában is hasonló a helyzet, tovább romolhat a gabona külkermérlege.

Bő egymillió helyett 860 ezer hektár…

Ősszel még úgy tűnt, hogy az őszi búza vetésterülete a korábbi évekhez képest jelentősen nő, és újra eléri-meghaladja majd az 1 millió hektárt. Végül csak 948 ezer hektáron vetették, és a most betakarított terület végül még annyi sincs: a 860-840 ezer hektár ötödével kisebb, mint a 2023-as. Az átlaghozam sem kiugró, vagyis nem ellensúlyozza a termőterületből adódó csökkenést. A MezőHír becslése szerint durván 4,6-4,7 millió tonna kerül a magtárakba, aki alig haladja meg a 2022. évit. Az viszont jó hír, hogy – mint nemrég megírtuk – a búzaexportban visszahódítottuk az orosz és ukrán behozatal miatt elveszített piacok egy jó részét. A raktárak az aratás kezdetére 10 százalék alá csökkent, és idén már az év első 3 hónapjában 2,1 millió tonnát szállítottunk külföldre, majdnem felét a minőségi búzát vásároló olaszokhoz. Piaci elemzők szerint ez az egyetlen irány továbbra is: miután az orosz és ukrán tömegáruval nem tud versenyezni a hazai búza, de a minőségi termékre mindig lesz vevő Nyugat-Európában. Ugyancsak sokat csökkent az őszi árpa termőterülete: a 260 ezer hektáros terület majdnem 35 százalékkal kisebb, mint tavaly.

betakarítás

Vegyes a kép Európában

Nagy a csökkenés összességében Európában is a búza terén. Az év eleji kilátások szerint a visszaesés 3 százalékos (21 millió hektár). Az EU búzaexportja jó átlagosnak mondható, 32 millió tonnára számít az USDA becslése. Durumból 2 százalékkal 734 ezer tonnára nőtt a kivitel, árpából 12 százalékkal 5,6 millió tonnára, kukoricából 12 százalékkal 3,6 millió tonnára. Összességében az Európai Bizottság adatai szerint a 2023/24-es gazdasági év elejétől június 11-ig az uniós országok összesen 42,6 millió tonna gabonát exportáltak, ami 4%-kal kevesebb az előző szezon azonos időszakához képest. Kedvező viszont, hogy jelentősen, ötödével, 31,5 millió tonnára csökkent a gabona-behozatal, igaz, az EU búzaimportja bő 9 millió tonna, ami már 4%-kal több a tavalyi ilyenkorinál. Sőt, ez várhatóan nőni fog (a Baltikum sok orosz búzát vásárolt egy ideig). A durumbúza importja is jelentősen, 30%-kal nőtt, különösen addig, amíg az EU életbe nem léptette az Oroszországból érkező durum extravámját. Közben, mint ismert, az EU az Ukrajnából érkező árukra is kvázi tiltóvámot vezetett be – erről itt írtunk legutóbb.