fbpx

A Tesco csökkentett állománysűrűségből vesz friss csirkét

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 28.

…Angliában legalábbis, ahol az áruházlánc frisscsirkeigényét csak nagyobb alapterületen tartott állatokból fogja kielégíteni. A nagyobb tér mellett „környezetgazdagító” tárgyak hozzáférését is megkövetelik.

Sertéseknek játék, lovaknak szalmacsipegető háló, teheneknek hűtött vízágy – egyre több technikai-technológiai vívmány segíti, hogy a haszonállatok jóléte meglegyen a tartás során. Ebben nemcsak morális okok játszanak közre, hanem jövedelmezőségi megfontolások is: a jó körülmények közt élő állat termelékenysége is nagyobb.

A Tescóba beszállított friss csirkét az ipari szabványnál 20%-kal több helyen termesztik majd – jelentette be a kereskedőház. Más szóval, a csirkéket csökkentett állománysűrűséggel fogják tenyészteni a jelenleg érvényes ipari minimális szabványnál (ami ma 38 kg/m2).

A szupermarket által bejelentett intézkedéscsomag a baromfijóléti szabványok javításának egy sor módját is tartalmazza, például azt, hogy a madarak továbbra is jobban hozzáférjenek a környezetgazdagító anyagokhoz, szalmabálákhoz, ülőrudakhoz, csipegető tárgyakhoz és természetes fényhez.