fbpx

A tavalyinál olcsóbban, de jól fogyott a magyar dinnye

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 22.

Mint minden másban, dinnyében is korán indult az idei szezon a nyár derekán, és az égető forróság is éreztette hatását a termesztésben. A minőséggel viszont nem volt probléma, bár a meleg miatt ehhez kellett a hatékony védekezés is.

A belföldi termesztésből származó zöld húsú sárgadinnyét 450 (+3 százalék), a magvas, sötétzöld héjú görögdinnyét a tavalyi 31. hetivel azonos, 250 forintos kilós termelői áron, míg a magvas, csíkos héjú, hosszúkás görögdinnyét 220 forintos kilós átlagáron kínálták. Ez 7 százalékkal volt gyengébb, mint a tavaly ilyenkori ár.

dinnye szedés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A korai szezonkezdetet követően a termelők általában megfelelő hozamokat értek el, a napégés jelentette a legfőbb kihívást, és eddig nem volt panasz a pulton tarthatóságra. Az idei dinnyeszezon a szokásosnál 10 nappal korábban indult itthon. A hozamok megfelelően alakultak, a minőséggel sem volt probléma augusztusig, bár a meleg miatt az atkák elleni védekezés a szokásosnál kicsit nehezebb volt. A júliusi, kifejezetten nagy meleg jelentős károkat okozhatott azokban az állományokban, amelyekben a lomb nem volt elegendő, könnyedén megégette a termést. Az egyik legnagyobb kihívást ebben a júliusi hőségidőszakban az UV elleni védekezés jelentette – összegezte nemrég a FruitVeB. A napégett dinnye héja esztétikailag sem a legszebb, és így nyilván az értékesítést is befolyásolhatja, de extrém égés esetén a belső rész is sérülhet.

Jó hír volt idén, hogy Kelet-Magyarországon 30%-kal nőtt a termőfelület. Az is vigasztaló, hogy míg a dinnyefélék fogyasztása Európában csökken, a hazai fogyasztás stabil, fejenkénti átlagban durván 10 kilóval. Az exportpiacainkon lenne lehetőség arra, hogy a 20 évvel ezelőtti helyünkre visszakerüljünk, ehhez az árualapunk a tavalyi évben és az idén is adott, a belföldi értékesítésnek pedig felső korlátja van – véli a FruitVeB.