fbpx

Korán kell palántálni a mezőgazdaság iránti szeretetet

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 19.

A környezeti kihívásokra történő felkészítés, a fenntarthatósági ismeretek, a környezettudatos szemlélet, a mezőgazdaság témájában naprakész információk és gyakorlati tapasztalatok átadása – megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása.

Kukoricamorzsolás, gyermek
Élményeket nyújtva kell mutatni a gyermekeknek a mezőgazdaság szépségét (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Január végéig jelentkezhetnek az intézmények

Lehet pályázni az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program következő ütemére 2022. január 30-ig. A kedvezményezeti kör: óvodák, általános- és középiskolák. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint.

A program eddigi három ütemében összesen 167 intézmény és legalább 20 000 gyermek érintett. A résztvevő óvodások és iskolások megtanulják környezetük helyes és tudatos használatát.

A korábbi évekhez hasonlóan az Agrárminisztérium és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, valamint az Iskolakertekért Alapítvány koordinálásával valósul meg a program, melyben idén a PontVelem Nonprofit Kft. is közreműködik.

Az iskolakert gyűjtőfogalom

Magában foglalja az óvodák és iskolák kertjeit is, melyeket a gyerekek aktív bevonásával gondoznak. A kertek, mint szabadtéri tantermek a közösségi élményeken alapuló ismeretszerzés helyszínéül szolgálnak.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program célja, hogy a környezettudatos szemlélet átadásával felkészítse a fiatalokat az előttünk álló környezeti kihívásokra, és naprakész információkkal, tapasztalatokkal felvértezve nagyszerű lehetőségként tekintsenek azokra.

Az Agrárminisztérium számos környezeti nevelési programja között kiemelten fontosnak tartja az iskolakert-fejlesztési program támogatását, bízva abban, hogy egyre többen felismerik zöldfelületeink, kertjeink jelentőségét.

A kiválasztás során számít a pályázatok beérkezésének sorrendje

A most meghirdetett pályázatra 2022. január 30-ig lehet jelentkezni, és a kiválasztás során számít a pályázatok beérkezésének sorrendje.

Az érdeklődés függvényében a pályázat benyújtási határidő 2022. február 20-ig meghosszabbodhat, jelentős túljelentkezés esetén ugyanakkor a pályázat 2022. január 30-án zárul.

A pályázati felhívás az Iskolakertekért Alapítvány honlapján érhető el.

Ovisok aratják a búzát (Videó: Horizont Média)

Forrás: AM, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc