fbpx

Ha még 10 hétig megússzuk fagy nélkül, nagy termés jöhet

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 15.

… legalábbis, ha a fagyokról beszélünk. Noha szinte kizárt, hogy ne kerüljön sor komolyabb fagybetörésekre májusig, eddig simán megúszták a kertészetek és a szántók az időjárási fenyegetéseket. Kérdés, mi jön holnap és holnapután, mert kihívás a hidegen kívül is lesz néhány – sőt, már van is.

A klímaváltozás miatt a fagyveszély (lesz) a trend

Miután a korai gyümölcsfák már legalább 10 napja országszerte virágoznak, és az őszi vetésű szántóföldi növényeinknél is látványos a fejlődés, ezekben a hetekben kéztördelve várjuk, mit mond az agrometeorológia. Az előttünk álló hetekben még számítani lehet fagyokra – amint ezt nemrég egy klímakutató is megerősítette az Agrárágazatnak, aki azt mondta: ez már stabil trend, ami a következő években csak romlani fog. A szakértő szerint az általános globális felmelegedés egyrészt elindítja a fák, haszonnövények kibontakozását, másrészt szélsőséges hidegbeáramlásokat mozdít elő a Kárpát-medencében. Ezek elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik, mivel olyan fenológiai fázisban – virágzáskor illetve a terméskezdemény vagy akár a termés fejlődésekor – érik a gyümölcsfákat, amikor sokkal inkább fagyérzékenyek, mint a fejlődésnek egy korábbi stádiumában. Szerencsére a következő napokban enyhe időre számíthatunk, a hét második felében is maximum 0-1 fokig hűl le a levegő.

Lehet nagy termés, de a fagyon túl is vannak kihívások

A FruitVeB zöldség-gyümölcs ágazati szakmaközi szervezet ügyvezetője szerint most valóban jó kilátások vannak egy az elmúlt 5 évhez képest sokkal jobb termésre. – Ez persze hangsúlyozottan csak a mostani kilátások alapján vetíthető előre, hiszen, ahogy a kertészeti ágazatban mondjuk, sokat alszik még a gyümölcs a fán addig, míg jön a szüret – fogalmaz Kelemen Péter. Hozzáteszi: ettől még a kertészeti ágazatban a gyümölcsök fajta- és fajválasztásánál is arra kell készülni, hogy a fagymentes évek jelentik majd a kivételt… – Ha nem következnek be súlyos fagykárt okozó lehűlések, akkor a korai csonthéjasoknál, elsősorban a kajszinál, őszinél, korai szilvánál akár nagy termés is lehet. Ám ha nem csak a fagyokra szorítkozunk, akkor tudnunk kell, hogy a korai rügyfakadásnak, virágzásnak akkor is vannak árnyoldalai, kihívásai. Egyrészt a beporzó-aktivitás ilyenkor még nem optimális, másrészt hamarabb kell gondoskodunk a növényvédelemről és a vízutánpótlásról, az öntözésről – mutat rá a szakember.