fbpx

-20 fokon őrzik az életmentő sokféleséget a génbankban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 18.

Minél több növény áll rendelkezésre élelmiszer- és takarmány-alapanyagként, annál ellenállóbbak vagyunk a klímaválság (és a piacok) kihívásaival szemben – írta egy évvel ezelőtt a MezőHír szaklap, amikor a hazai génmegőrzés tápiószelei bázisintézményében, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban járt (NBGK). Az NBGK nemrég átadott, új épületében két olyan mélyhűtőkamrát létesítettek, amelyek 100 évig is őrzik a magmintákat.

Sokféleség nélkül sérülékeny a mezőgazdaság

Sokat beszélünk a klímaváltozásról, de kevesebbet arról, hogy ez a legfőbb eszközt adja a kezünkbe az időjárás-változással szemben. Ha van növényi-állati sokféleség, akkor van élelmiszer és takarmány, míg ha nincs, akkor a mindinkább homogén mezőgazdasági kultúra egyre sérülékenyebbé válik – mutat rá dr. Baktay Borbála a MezőHírnek tavaly július elején. Egy évre rá, a napokban az NBGK szerdán átadott, új épületében két olyan mélyhűtőkamra telepítése valósult meg, mely megfelelő előkészítést követően 100 évig is képes eltárolni az ott őrzött magmintákat. Az idén 65 éve működő tápiószelei a génmegőrzési központ a világ hasonló létesítményei közül a világon az első 20 közé rangsorolt. Itt található az összes hazai növényi genetikai erőforrás 50%-a, és országban egyedüliként teljes körű génbanki tevékenységet (génmegőrzés, fajtavédelem) végez. A csaknem egymilliárd forintból megépült új épület a legmodernebb technológiák alkalmazásával látja el a jövőben feladatait.

Az épületben helyet kapott egy átmeneti tároló, három magszárító kamra, és két hűtőtároló, amelyek -20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését. A kamrákban összesen 2440 láda helyezhető el, ami a következő kb. 20 év tárolási feladataira jelent megoldást, és segítség a meglévő, felújításra váró kamrákban megőrzött minták logisztikai problémáira. Ezeken kívül az épületben helyet kapott az életképességi laboratórium, a génbanki adminisztrációt ellátó kollégák irodái, valamint a szakmai munkát segítő helyiségek.

Több ezer év örökségét is őrzik

Az NBGK nem csak saját maggyűjteményét tárolja, hanem országos koordinációt lát el növényi génmegőrzés területén. Az NBGK működteti az Országos Bázis Tárolót, amely más hazai génbankok magbanki gyűjteményeit őrzi meg biztonsági duplikátumként. Az új génbank biztosítja a jövő nemzedékei számára a hazai GMO-mentes mezőgazdaság alapjául szolgáló, az elmúlt több ezer évben a Kárpát-medencében kialakult növényi genetikai erőforrásokat, ezzel segítve a hazai élelmezésbiztonság megalapozását. A növényi genetikai erőforrások sokféleségének fenntartása, különös tekintettel a mezőgazdasági és élelmezési célú növényekre, világméretű problémává vált az utóbbi időben.