Fokozott ellenőrzésnek vetik alá majd a tojás és az édesipari termékeket, míg a Nébih laboratóriumában sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, valamint tojásfestékeket vizsgálnak – dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára 2023. március 14-től rendelte el az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést.
Biztonságos termékeket a családok asztalára!
Az államtitkár kiemelte, több évtizedes hagyománya van már a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseknek. A tavaszi akció célja, hogy mind a felkészülési időszak, mind a húsvéti ünnepek zavartalanul teljenek, kizárólag biztonságos termékek kerüljenek a családok asztalára.
Ennek érdekében idén is elrendelte az országos célellenőrzést, mely március 14-től egész húsvét hétfőig, azaz április 10-ig tart majd.
Az akciót a Nébih koordinálja
A végrehajtásában a hivatal, valamint a vármegyei kormányhivatalok szakemberei vesznek részt. Az ellenőrök élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyeket egyaránt felkeresnek, és kiemelten vizsgálják majd olyan jellegzetes termékkörök forgalmazását, mint a sonka, az étkezési tojás, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a borok és az alkoholos italok.
Természetesen laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. A Nébih laboratóriumaiba többek között pácolt, füstölt, nyers sonkákat, hidegkonyhai készítményeket (például majonézt, tojást tartalmazó salátákat, sonkatekercseket), valamint tojásfestékeket ellenőriznek majd – hangsúlyozta Nobilis Márton.
A magyar családok számára fontosak az ünnepek, a hagyományok, melyek szerves része a vendéglátás, a terített asztal – emlékeztetett az államtitkár. Ezzel összhangban a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés egészen a húsvéti időszak végéig tart, hogy a megnövekedett forgalom mellett is kizárólag biztonságos termékek kerüljenek a fogyasztókhoz.
Forrás: AM/Sajtóközlemény