fbpx

Új Vicon, 8,75 m-es szársértős kaszakombináció

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 03.

Két új modellel bővül a kínálat

Június végén nemzetközi sajtótájékoztatón és szántóföldi bemutatón vehettük részt Ravenna közelében, a Kverneland meghívására. Az újdonságokról társlapjainkban, a GÉPmaxban és a MezőHírben is beszámolunk, jelen cikkünkben a zöldsor egyik figyelemre méltó gépe kerül középpontba.

Vicon
Az új Vicon EXTRA 787T BX kaszakombináció 8.75m-es munkaszélességgel és az QuattroLink kasza felfüggesztéssel

Nagy területteljesítmény

A Vicon EXTRA 787T modell a 700-as sorozatú kaszák alapjaira épül, és olyan, jól bevált elemeket tartalmaz, mint a QuattroLink kaszafelfüggesztés, a SemiSwing acélujjas szársértő, valamint a szársértő lemez kettős állíthatósága. Az EXTRA 787T-t a maximális termelékenységre optimalizálták, biztosítva a gépnek a kiváló talajkövetést, a könnyű kezelhetőséget és a sokoldalú felhasználhatóságot. A két, 3,2 m-es széles, egyenként 8 darab, háromszög alakú Vicon vágótárcsával rendelkező kaszaegységgel ellátott kombináció üzemeltetéséhez legalább 180 lóerős traktorra van szükség. Az EXTRA 787T könnyen kezelhető és üzemeltethető, alapfelszereltségben mechanikus kezelőszervekkel, de opcióban rendelhető a Dual Lift Control Joystickkal is, amely a kényelmes elektrohidraulikus vezérlés komfortját kínálja a gép összecsukásához és szétnyitásához.

Új kivitel rendképző szalaggal

Az EXTRA 787T modellek felszerelhetők rendképző szalaggal, a hatékonyság növelése érdekében. A rendképző szalagos egységeket nagy mennyiségű terménnyel történő munkavégzésre tervezték, ilyen általában az első kaszálás. A nagy fordulatszámon – akár 1500 ford/min – működő szalagokkal nagy mennyiségű levágott terményt tudunk mozgatni, és egyenletes, keskeny rendeket lehet létrehozni.

Az Extra 787 BX rendszerű gépeket a nyitott rendszerű traktorok hidraulika-rendszerével kompatibilis vezérlő működteti. Az EXTRA 787T BX modell rendelkezik azzal az okosmegoldással, hogy a két BX szalagot gyorsan és biztonságosan le tudjuk szerelni a gépről. A BX szalagok leszerelése kevesebb mint 15 perc alatt elvégezhető. A mozgatás és a tárolás a speciálisan kialakított szállítógörgők segítségével történik. Ily módon könnyen le tudjuk szerelni a BX egységet, amikor nincs rá szükség, és csökkenteni tudjuk a gépkapcsolatunk súlyát.

QuattroLink felfüggesztéskoncepció

A Vicon egyedi megoldása a QuattroLink felfüggesztés, amely a kaszagerendely pontos talajkövetését és nagy munkatartományt biztosít. A 4 karos felfüggesztés a kaszaegység számára kivételes rugalmasságot biztosít a talaj kontúrjának lekövetéséhez. A függőleges munkatartományban a kaszaegység 400 mm-t képes elmozdulni felfelé és 300 mm-es lefelé, valamint keresztirányban 30°-os elfordulásra képes. A 100%-os NonStop BreakAway biztonsági rendszer védelmet nyújt a kasza teljes munkaszélességében, beleértve a traktorhoz legközelebb eső részeket is. A kaszagerendely belső részén nincsenek korlátozó tényezők. Ha munka közben akadályba ütközünk, a kaszaegység azonnal hátra és felfelé mozdul el, majd visszatér eredeti helyzetébe.

Gyors és biztonságos szállítási megoldások

Az EXTRA 787T összecsukott szállítási helyzetében a szárnyak 100° szöget zárnak be, a stabil súlyeloszlás érdekében, és azért, hogy a kaszaegységeket szállítás során megvédjük például a fák lombjaitól. Opcionálisan hidraulikusan a külső védőburkolatok behajthatók szállítási helyzetbe, ekkor a művelethez nem kell elhagyni a traktor fülkéjét. A gép szezonon kívüli tárolása az erős és stabil parkolólábakon történhet, amely egység az alapfelszereltség része, így a gép minimális helyet igényel a téli tárolás során.

Fodor Mihály