fbpx

Tejes kérdés: normál vagy biotej?

Írta: Agrárágazat-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 25.

A biotejnek és a hagyományos tejnek van néhány hasonlósága és különbsége. A kétféle tej közötti éles különbség a tejtermelésben alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatban rejlik.

Tehén, tej, vizsgálat
Egyes kutatások szerint a biotej magasabb zsírtartalmú

Azonosságok és különbségek

Mind a hagyományos tej, mind a biotej rendkívül tápláló élelmiszer (16 alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük fehérjét, kalciumot, foszfort, A-vitamint, B12-vitamint és D-vitamint). Bár mindkettőnek hasonló a tápanyagprofilja, egyes kutatások szerint a biotej magasabb zsírtartalmú, beleértve az omega-3-at és a többszörösen telítetlen zsírokat. Noha vannak tanulmányok a biotej és a hagyományos tej közötti különbségről, további kutatásokra van szükség annak tisztázásához, hogy milyen hosszú távú hatásaik vannak az egészségre. Az általános tápanyagprofil viszonylag hasonló a két tejtípus között, ami azt eredményezi, hogy nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a biotej és általában a bioélelmiszerek lényegesen táplálóbbak, mint a hagyományos társaik.

A biotej piacának áttekintése

A biotermékek jelentik a globális élelmiszer- és italipar hajtóerejét, mivel a fogyasztók a mesterséges vagy szintetikus élelmiszerek fogyasztásáról váltanak át ezekre. A biotej globális piaca várhatóan jelentősen növekedni fog a természetes és bioélelmiszerek iránti kereslet növekedésével.

A tej biztosítja az emberi szervezet növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges alapvető tápanyagokat. A fogyasztók körében a bioélelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi előnyök növekvő népszerűsége pozitív hatással van a globális biotejpiac növekedésére. A Fact.MR névre hallgató piackutató cég a biotej- és a biotejporpiac vonatkozásában is elkészítette a következő tíz évre vonatkozó prognózisát. Az előrejelzésükben, világszinten a biotej vonatkozásában, a 2021–2031 idősávra 6,5%-os összetett éves növekedési rátával számolnak. Ugyanez a mutatószám a biotejpor esetén a 2020–2030-as idősáv vonatkozásában 5,9%-os értéket mutat – szintén világszinten. A biotejpor növekvő élelmiszer- és italipari felhasználása várhatóan jelentős tényező lesz a jövőben a globális biotejporpiac méretének növelésében.

Ha a piacok tekintetében a szűkebb környezetünket nézzük, akkor érdemes megemlíteni a nyugati szomszédunk, Ausztria vonatkozásában a biotejtermelést. Az osztrákoknál napjainkban már minden ötödik liter tej biominősítéssel rendelkezik. Kicsit távolabbra tekintve, de még mindig a kontinensünkön belül maradva, az Egyesült Királyságban minden negyedik, boltba kerülő tej és tejtermék biominősítéssel rendelkezik.

A magyar biotej-, illetve biosajtpiac vonatkozásában a 2012–2020 közötti időszakra állnak rendelkezésre átfogó adatok. A vizsgált terminus kezdő évében 6,4 ezer tonna körül alakult a hazai biotejtermelés. Ez a mennyiség az azt követő négy évben több mint 50%-kal növekedett. A mutató 2016-ban 9,9 ezer tonnán állt. Ezt egy igen komoly visszaesés követte, ugyanis 2018-ra a két évvel korábbihoz viszonyítva a harmadára esett vissza a termelés. 2020-ra további jelentős csökkenés volt megfigyelhető, habár ez – legalább is részben – betudható volt a koronavírus-világjárványnak. Ha azonban a teljes tízéves időszakot vizsgáljuk, akkor, sajnos, stabil csökkenő trend rajzolódik ki, összességében 64,1%-os csökkenéssel, ami abszolút szembemegy a kontinensünkön megfigyelhető egyértelmű, növekvő trenddel.

Nem néz ki jobban a biosajtok piaca által mutatott kép sem. A vizsgált időszak első évében, 2012-ben a magyar termelők 375 tonna biosajtot produkáltak. Az elkövetkezendő négy év összességében több mint 40%-os növekedést hozott. Akárcsak a biotej esetén, a sajtnál is a 2018-as év volt a fordulópont, ekkor ugyanis a termelés a 2016-os volumen harmadára esett vissza. Ez a kedvezőtlen folyamat a 2020-as évben is megmaradt. A teljes termelés a 2016-os csúcsidőszak alig több mint ötöde, szám szerint 116 tonna volt. Ha az utolsó évben mért csökkenést szintén a koronavírus számlájára írjuk, akkor is 69% körüli a hazai biosajtgyártás volumenének csökkenése.

Tej, kancsó, pohár
Ha a teljes tízéves időszakot vizsgáljuk, akkor, sajnos, stabil csökkenő trend rajzolódik ki a hazai biotej termelésben

Az ökológiai tejpiac növekedésének hajtóereje

A biotejpiac globális növekedését elősegítő kulcstényező a fogyasztók növekvő bioélelmiszerek iránti preferenciája, valamint az egészségi problémákkal (mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és mások) küzdő fogyasztók népességen belül növekvő aránya. Ahogy a biotej egyre könnyebben elérhető az online platformokon, a fogyasztók nagyobb valószínűséggel váltanak át a hagyományos tejről a biotejre. A biotejtermelők és -feldolgozók egyre nagyobb mértékben fektetik be erőforrásaikat a kutatás-fejlesztésbe, melynek célja az egészségesebb tejtermékek kifejlesztése, amely a biotej globális piaca növekedésének egyik jelentős tényezője.

A stratégiai együttműködés révén a gyártók növelhetik a termelést, kielégíthetik a fogyasztói igényeket és növelhetik az eladásokat. Az új csomagolási technológia és módszerek megjelenése lehetővé teszi a végfelhasználók számára, hogy részesüljenek a természeténél fogva ökológiai csomagolásból. A hatékony stratégiai partnerség növelheti a vállalat termelési kapacitását.

A piaci növekedés gátjai

Az olyan fő tényezők, mint például a megfizethető alternatívák (pl. az egyre népszerűbb növényi alapú „tejek”) jelenléte a piac növekedése szempontjából várhatóan erősen visszafogó erő lesz. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a fogyasztók az alternatív költségeket a minőségnél jobban értékelik. A hazai, bioélelmiszereket gyártók tapasztalata az, hogy a magyar vásárlói kör számára még nem elég erős hívószó a biominősítés. Nem túl széles az a réteg, amely hajlandó a jobb minőségért magasabb árat fizetni. Az is hazai, termelői tapasztalat, hogyha csak a tejértékesítés árbevételét és költségeit vesszük alapul, akkor egyértelműen nem a biotejtermelés az évszázad üzlete. Csak abban az esetben lehet nyereségesen gazdálkodni, ha több lábon áll a gazdaság. A fogyasztói árérzékenység ráadásul különös jelentőséget kap a világban most zajló recessziót folyamatok miatt.

Az organikusan előállított élelmiszerek nagyobb idő- és pénzügyi befektetést igényelnek a gazdálkodóktól és termelőktől. Ezért a bioélelmiszerek általában drágábbak, mint a hagyományos termékek. Az előállítási költségek egy részét be tudják építeni az árba a gazdák, de a tejpiac változékonyságát a biotej ára is pontosan követi.

Szarvasmarha, fejés
Nem a biotejtermelés az évszázad üzlete

Mennyire környezetbarát a biotejtermelés?

Mind a hagyományos, mind pedig a biotejtermelés rendelkezik környezetbarát gyakorlattal, csak eltérő szegmensben. A biotejtermelők szintetikus növényvédő szerek használata nélkül termesztett növényekkel etetik állataikat. Eközben a hagyományos tejtermelés összességében alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményez, mivel a tehenek termelékenysége nő. A tehenekre és a tejtermékekre vonatkozó ökológiai szabványok úgy vannak megírva, hogy tükrözzék az ökológiai gazdálkodás alapelveit – hogy az élelmiszer-előállítás során olyan eljárásokat kell alkalmazni, amelyek nem károsítják a környezetet, az emberi egészséget, a növényegészségügyet vagy az állatok jólétét.

A biotejtermelés mérföldkövei

A gazdáknak számos, szerteágazó feladat kell elvégezniük ahhoz, hogy a folyamat végén minősített biotejtermelőnek nevezhessék magukat.

Ezen az úton az első mérföldkőnek a vonatkozó jogszabályok megismerését tekinthetjük. Az ökológiai állattenyésztésre vonatkozó előírásokat a Tanács 834/2007/EK-, a Bizottság 889/2008/EK-, valamint az FVM 79/2009 rendeletek szabályozzák. Az említett jogszabályokból a gazdaságok ökológiai minősítésével foglalkozó Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. készített egy, a szélesebb érdeklődői kör számára is közérthető változatot, amit a gazdák elérhetnek náluk.

Egy gazdaság ökológiai szempontú minősítése olyan folyamat, amelynek során a gazdálkodás minden területét górcső alá veszik, beleértve az állatok származását, a tartástechnológiát, az elhelyezést, a takarmányozást és az állategészségügyet. Az előbbieknek történő megfelelés szintén egy-egy mérföldkőnek tekinthető. Az egyes területek vonatkozásában elvégzendő feladatokról minden információ rendelkezésre áll a tanúsító szervezet honlapján.

Czékus Mihály